c S
Dnevne novosti

Milijun eura za nastavak procesuiranja ratnih zločina u BiH

27.03.2013 07:12 SARAJEVO, 26. ožujka 2013.Hina, Milijun eura bit će uloženo u narednih petnaest mjeseci za jačanje pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini koja su zadužena za procesuiranje slučajeva ratnih zločina, najavili su u utorak u Sarajevu veleposlanici SAD, Velike Britanije, Švicarske, Norveške i Italije, čije vlade financiraju taj projekt.

Financijska i organizacijska potpora bit će osigurana kroz program kojega će koordinirati misija OESS-a u BiH, a temeljni je cilj ojačati kapacitete sudova i tužiteljstava na razinama županija u Federaciji BiH, odnosno okruga u Republici Srpskoj, koji imaju zadaću procesuirati manje složene slučajeve ratnih zločina.

"Ovo je dokaz koliko je međunarodnoj zajednici stalo da nam pomogne, što je važno jer kapaciteti Tužiteljstva BiH nisu takvi da preostale predmete možemo sami riješiti", izjavio je glavni tužitelj BiH Goran Salihović upozoravajući istodobno kako je potpora procesuiranju ratnih zločina koju daju domaći političari uglavnom tek deklarativna.

Prema dostupnim procjenama, još oko tisuću i 300 slučajeva ratnih zločina odnosno osam tisuća osumnjičenika trenutačno čeka na procesuiranje na sudovima na svim razinama. Oko 600 takvih slučajeva državni sud i tužiteljstvo već su proslijedili županijskikm i okružnim pravosudnim tijelima.

Europska je unija najavila kako će iz IPA fondova od 2014. osigurati financijsku potporu BiH za nastavak procesuiranja ratnih zločina, a privremeni program kojega podupire pet zapadnih zemalja premostit će taj vremenski jaz.

Prema dostupnim podacima, u razdoblju između 2004. kada je utemeljen Sud BiH s ovlastima da provodi suđenja u slučajevima najtežih ratnih zločina, i 2012. godine u BiH je pravomoćno okončano 206 suđenja. Osuđeno je 229 osoba na ukupne zatvorske kazne od 2224 godine.