c S
Dnevne novosti

Vijeće HRT-a o praćenju izbora za EU parlament

27.03.2013 07:18 ZAGREB, 26. ožujka 2013.(Hina), Programsko vijeće HRT-a na sjednici je raspravljalo o Pravilima o postupanju HRT-a tijekom provođenja lokalnih i prvih neposrednih izbora članova za Europski parlament.

Kako je izvijestilo programsko vodstvo, liste se predstavljaju na 4. programu televizije i 1. programu Hrvatskog radija te na web portalu HRT-a, a kandidati imaju pravo na petominutno predstavljanje na televiziji i desetominutno na radiju te na dva bonusa. Bonusi su izvještaji sa skupova i traju po dvije minute svaki. HRT, istaknuto je, intenzivno informira građane o europskim izborima na svim svojim kanalima.

Najavljeno je i kako će HRT nakon izbora objaviti koliko je tko utrošio u promidžbu. "Sa svoje strane ulažemo maksimum napora da se javnost uputi i približi temi o kojoj će biti riječ na izborima. Cilj je mobilizirati i motivirati javnost za izlazak na izbore i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja", rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

"Želimo obraniti javnu funkciju HRT-a. Ovo su burna i zahtjevna vremena, mnoge kolege u ovo izborno vrijeme trpe neopravdano visoku razinu bijesa, to jest pritisak na objektivnost", rekao je Radman te zamolio članove Vijeća da daju podršku HRT-u. Radman je na sjednici izvijestio članove da je na natječaje za četiri ravnateljska mjesta (program, produkcija, tehnologija i poslovanje) te za 17 glavnouredničkih pozicija na televiziji i radiju pristigla 191 prijava, i to većinom od strane zaposlenika HRT-a.

Tijekom ovog tjedna slijedi primarni selekcijski postupak u kojem će se utvrditi zadovoljavaju li kandidati uvjete za radna mjesta. Nakon selekcijskog postupka, koji uključuje i intervjue s kandidatima, za mjesta ravnatelja programa i glavnih urednika uslijedit će izjašnjavanje novinara i kreativnog osoblja. Izbor ravnatelja programa i glavnih urednika trebao bi biti završen do kraja travnja. O kandidatima za ravnatelje produkcije, tehnologije i poslovanja neće se izjašnjavati novinari i kreativno osoblje, te bi njihov izbor trebao biti dovršen do sredine travnja.