c S
Dnevne novosti

Američki vrhovni sud saslušao argumente o zakonu o braku

28.03.2013 07:08 WASHINGTON, 27. ožujka 2013.(Hina), Vrhovni sud Sjedinjenih Država završio je u srijedu raspravu o zakonu o zaštiti braka (DOMA) koji vjenčanim istospolnim parovima uskraćuje beneficije na saveznoj razini.

Nakon gotovo dvosatne rasprave i saslušanih usmenih argumenata zagovornika i protivnika zakona, petero od devetero sudaca, kako se čini, spremno je poništiti Zakon o zaštiti braka iz 1996. godine, javljaju američki mediji i agencije. Sutkinja Ruth Ginsburg (80), liberalka, ocijenila je da su tim zakonom u Americi stvorene dvije vrste braka, "puni brak" i "light brak". Sudac Anthony Kennedy, kozervativac kojeg je u sud imenovao još Ronald Reagan, ali koji se smatra potencijalnim "swing" glasačem (mogao bi se prikloniti drugoj struji), upozorio je na "rizik" upletanja DOMA-e u tradicionalnu ingerenciju saveznih država nad brakovima.

Stotine aktivista, uglavnom sklonih istospolnoj zajednici, okupile su se na stepenicama golemog zdanja gdje su bili i dan ranije, kada je održano prvo saslušanje na temu ustavne zabrane istospolnog braka u Kaliforniji. Savezni zakon nas "diskriminira", premda je "nacija spremna na ravnopravnost među bračnim zajednicama", izvikivali su sudionici skupa. "Nije moguće biti vjenčan u nekim državama, a u drugima ne", istaknula je Nicole Connolly (37), učiteljica u New Yorku koja je dva mjeseca u braku s jednom vojnikinjom. Na skupu su bili i protivnici istospolnog braka: "Bog mrzi istospolni brak", moglo se pročitati na jednom njihovu transparentu.

Istospolni brak je dopušten u devet od pedeset američkih država i u saveznoj prijestolnici Washingtonu. Parovi koji su ondje zakonito vjenčani ne mogu uživati ista prava na saveznoj razini kao heteroseksualni parovi. Savezni zakon iz 1996. poznat kao Zakon o zaštiti braka (DOMA) to zabranjuje. U njegovu trećem poglavlju kaže se da je "brak isključivo zakonita zajednica muškarca i žene i da se pojam supružnik primjenjuje samo na bračnog partnera suprotnog spola". Vrhovni sud u kojemu su većina sudaca konzervatici, treba do konca lipnja donijeti odluku krši li se tom zabranom načelo ravnopravnosti zajamčeno ustavom.

Administracija predsjednika Baracka Obame odustala je 2011. od branjenja tog saveznog zakona jer ga smatra neustavnim. Takvo je mišljenje i bivšeg predsjednika Billa Clintona, koji je 1996. potpisao DOMA-u, ali je sada Vrhovnom sudu uputio podnesak kojim traži njegovo poništenje. U obranu DOMA-e stali su skupina republikanaca u Predstavničkom domu, crkve i konzervativne organizacije.