c S
Dnevne novosti

Srbija donosi oštriji zakon protiv pedofilije i seksualnog nasilja

28.03.2013 07:10 BEOGRAD, 27. ožujka 2013.(Hina), Zastupnici srbijanskog parlamenta suglasili su se u srijedu da treba pooštriti kaznene mjere protiv pedofila i silovatelja i najavili potporu tzv. Marijinom zakonu koji je predložio otac jedne novosadske tinejdžerke, žrtve silovanja i okrutnog ubojstva.

Tijekom dvodnevne rasprave, koja je počela u utorak, bilo je i radikalnih prijedloga, poput uvođenja odredbe o kemijskoj kastraciji osuđenih silovatelja, a zastupnici su zatražili i da se ukine mogućnost pravne zastare kaznenog djela seksualnog zlostavljanja malodobnika i uvede registar pedofila, te utvrdi njihova obveza redovitog javljanja pravosudnim institucijama. Zajednička ocjena većine sudionika u raspravi, kako izvješćuju beogradski mediji, bila je da se zakonskim rješenjem mora osigurati veća zaštita djece od svih oblika nasilja i opća sigurnost svih građana.

Jedan od prijedloga je i da sve osobe pravomoćno osuđene za seksualno zlostavljanje djece i 20 godina nakon izdržane kazne budu pod strogom kontrolom i sklonjene od mjesta na kojima se malodobnici okupljaju. Kemijsku kastraciju osuđenih pedofila i silovatelja, kao mjeru sigurnosti, predložila je zastupnica Olgica Batić, ustvrdivši kako je to nužno i da postoje europske zemlje koje su predvidjele tu mjeru, a kao primjer navela je Češku koja je do 2012. godine kemijski kastrirala 24 pedofila. Posebno je ukazano na to da treba uvažiti amandman po kojem kaznena djela pedofilije i silovanja ne zastarijevaju, kao što je u međunarodnom pravu to slučaj s ratnim zločinima.

Na tome su inzistirali zastupnici Liberalno-demokratske partije, navodeći kao primjer da su, zbog loše vođenih pravosudnih postupaka, zastarjeli slučajevi dvojice svećenika optuženih za pedofiliju. Kako je obrazložio ministar pravde Nikola Selaković, vladin prijedlog zakona o zaštiti djece od seksualnih napasnika predviđa policijski nadzor silovatelja i pedofila nakon izlaska iz zatvora i zabranu njihova prilaska školama, vrtićima i dječjim igralištima. Uvodi se i posebna evidencija osuđenih za pedofiliju i uzimanje njihova DNK uzorka i neće biti dopušteno brisanje podataka iz evidencije.

Također, predviđena je i apsolutna zabrana ublažavanja kazne i uvjetnog otpusta, kao i pravne posljedice osude koje se odnose na zabranu stjecanja i obnašanja javne dužnosti ili funkcija koje se odnose na rad s malodobnicima. Prijedlog ovog zakona u javnosti je poznat i kao "Marijin zakon" po djevojčici Mariji iz Novog Sada koju je prije tri godine okrutno silovao i ubio jedan pedofil, a kampanju da se donese taj zakon pokrenuo je njezin otac Slobodan Jovanović.