c S
Dnevne novosti

EK: administrativne pripreme za pristupanje RH teku dobro

28.03.2013 07:14 BRUXELLES, 27. ožujka 2013.Hina Administrativne pripreme u Europskoj komisiji za pristupanje Hrvatske dobro teku i bit će gotove na vrijeme prije stupanja u članstvo 1. srpnja, objavila je u srijedu Europska komisija.

"Malo ljudi zna koliko posla se posla obavlja iza kulisa kada neka zemlja ulazi u Europsku uniju. Ali, mi stekli smo puno iskustva tijekom više od 20 godina i dobro je vidjeti kako pripreme za Hrvatsku teku prilično glatko. Jedva čekam da poželim dobrodošlicu Hrvatskoj u europsku obitelj", izjavio je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič u povodu izvješća koje je Komisija objavila o stanju administrativne pripremljenosti za pristupanje Hrvatske.

U izvješću se zaključuje da će sve pripreme biti dovršene na vrijeme prije ulaska Hrvatske 1. srpnja 2013. Komisija navodi da u nekim područjima ima manjih zakašnjenja, poput prijevoda i objavljivanja europske pravne stečevine na hrvatskom jeziku te raspisivanje natječaja za menadžere srednje razine. Komisija navodi da sadašnji ritam prevođenja pravne stečevine na hrvatski jamči da će posao biti gotov do 1. srpnja.

Europska komisija će u sljedećih pet godina zaposliti 249 hrvatskih državljana, od kojih stotinu pomoćnike administratora - redaktore i lektore, kompjutorske stručnjake, projekt-menadžere i ljude koji pomažu u uredskom poslu, zatim 149 administratora - tzv. stručnjaka opće prakse poput pravnika, ekonomista, 13 menadžera srednje razine i 4 menadžera više razine u Općim upravama i jednog generalnog direktora u Općoj upravi.