c S
Dnevne novosti

Vlada donijela Uredbu o poticanju investicija

29.03.2013 07:22 ZAGREB, 28. ožujka 2013.(Hina), Vlada je donijela Uredbu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, kojom se propisuje sadržaj prijave za odobrenje statusa nositelja poticajnih mjera, prema Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, te sadržaj izvješća o korištenju poticajnih mjera za investicije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da se uredbom također rješava "pravna praznina u zaštiti investitora", tako da će investitori koji su do donošenja uredbe podnosili prijave, a nisu imali obrasce, moći nadopuniti dokumentaciju nakon čega će im se priznati sve što su investirali i planirali.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenio je kako je usvajanjem Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja krajem prošle godine ostvarena povoljnija klima za investicije u Hrvatskoj. Ministarstvo poduzetništva je samo u prva tri mjeseca primjene zakona zaprimilo više od 80 zahtjeva za potpore za investicije, ukupne vrijednosti 2,4 milijarde kuna, rekao je Maras ocijenivši kako se radi o "velikom iskoraku".

Na sjednici je također prihvaćen poziv vlasnicima dionica Brodotrogira iz državnog portfelja da ovlaste Republiku Hrvatsku da s investitorom, tvrtkom Kermas energija, sklopi ugovor o prodaji i prijenosu tih dionica za cijenu od jedne kune. Vrdoljak je najavio da će se idućeg tjedna na sjednici Vlade naći konačan tekst ugovora o prodaji Brodotrogira tvrtki poduzetnika Danka Končara, a potpis ugovora planira se za 6. travnja.

Vlada je donijela i odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje društva HŽ Cargo i HŽ Infrastruktura, no, kako je pojašnjeno, tu se ne radi o novom jamstvu nego o produženju otplate glavnice za te dvije HŽ-ove tvrtke.