c S
Dnevne novosti

Sindikat: Zakon o službi u OSRH poskupljuje sustav obrane

02.04.2013 07:20 ZAGREB, 29. ožujka 2013.(Hina), Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske u dopisu upućenom Predsjedniku Republike i Vladi upozorio je da se prijedlogom Zakona o službi u Oružanim snagama RH (OSRH) narušava službenički sustav jer se upravni i stručni poslovi, koje su dosad mogli obavljati službenici, prenose u djelokrug djelatnih vojnih osoba i time poskupljuju izdaci za zaposlene u OSRH.

Zakonskim prijedlogom se službenicima u OSRH sprečava mogućnost obavljanja složenih stručnih i upravnih poslova, a profesionalizacija sustava obrane provodi na način kojim se narušavaju administrativni i stručni kapaciteti OSRH, tvrdi sindikat. Umjesto da se na tim radnim mjestima zapošljavaju stručne civilne osobe, koje će složene stručne i upravne poslove obavljati profesionalno i jeftino, ti se poslovi rezerviraju za djelatne vojne osobe u rangu dočasnika i časnika koje su za obavljanje istih stručnih i upravnih poslova daleko više plaćene od službenika.

Osim toga, djelatnim vojnim osobama omogućava se privremeni raspored na ustrojbeno mjesto službenika i namještenika, pri čemu zadržavaju plaću djelatne vojne osobe. Po podacima sindikata, u OSRH je na radnim mjestima službenika i namještenika već "privremeno raspoređeno" oko 200 djelatnih vojnih osoba, koje na taj način "otimaju kruh" službenicima i namještenicima.

To ujedno znači 200 otkaza više službenicima i namještenicima, budući da tijekom preustroja ne mogu biti raspoređeni na radna mjesta koja se zaposjele djelatne vojne osobe, ističe sindikat.

Sindikat stoga upozorava da se takvim zakonskim rješenjima smanjuje profesionalni stručni i administrativni kapacitet OSRH, nepotrebno poskupljuje obavljanje složenih stručnih i upravnih poslova, narušava službenički sustav utvrđen Zakonom o državnim službenicima, a zbrinjavanje besperspektivnih kadrova među djelatnim vojnim osobama rješava na štetu civila u sustavu obrane.