c S
Dnevne novosti

Državni vrh Srbije o pregovorima s Prištinom

02.04.2013 07:08 BEOGRAD, 1. travnja 2013.(Hina), Državni vrh Srbije odlučit će u ponedjeljak o sastavu izaslanstva koje s premijerom Ivicom Dačićem u utorak putuje u sjedište Europske unije na osmi krug pregovora s Prištinom, nakon što su prošlog tjedna Bruxelles i Washington pozvali i vicepremijera Aleksandra Vučića da se pridruži beogradskom pregovaračkom timu.

Najviši državni dužnosnici sastali su se u petak, a nakon tih konzultacija savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić ocijenio je da je "situacija dramatična". "Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Daytonu i Rambouilletu", rekao je Đurić. Uoči razgovora 2. travnja srbijanski mediji prenose uglavnom suzdržane komentare visokih dužnosnika. Ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić navodi da "nije moguće raditi bilo kakve procjene" i da je za postizanje dogovora u Bruxellesu potrebna veća kooperativnost druge strane. "Očekujem da se (u utorak u Bruxellesu) dogodi nešto racionalno i da druga strana iziđe u susret i učini neki ustupak.

Tek tad bit će moguće govoriti o dogovoru", rekao je Mrkić za "Blic". Potpredsjednik vlade Rasim Ljajić, pak, drži da će, ako ne bude postignut dogovor i ako Srbija potom ne dobije datum za početak pregovora s EU-om, za najmanje dvije naredne godine biti zaustavljene eurointegracije, te da će vlada Srbije sigurno dospjeti u tešku poziciju. "Unutar vlade neće biti različitih pogleda o tome treba li Srbija prihvatiti sporazum između Beograda i Prištine, a hoće li nešto biti prihvaćeno ovisit će o tome što bude ponuđeno", rekao je Ljajić i ocijenio da je ono što je Srbiji ponuđeno u sedmoj rundi pregovora u Bruxellesu čak manje od onoga što je u planu Marttija Ahtisaarija.

Šef pregovaračkog tima za pregovore s Kosovom u vrijeme prethodne vlade Borko Stefanović ocijenio je kako vlast "dramatizira pregovore s Kosovom da bi javnost pripremila na svaki scenarij, a on bude neuspješan, pokrit će to nekim uhićenjem". Stefanović, koji je i šef zastupničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije, kaže da se dramatičnost svakodnevnog održavanja sastanaka državnog vrha zbog predstojećeg dijaloga s Kosovom može protumačiti na dva načina. "Jedan je da ako prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić ode u Bruxelles onda ćemo prihvatiti neki sporazum, a ako ne ide - nećemo", ocijenio je u ponedjeljak Stefanović za B92.

Ravnatelj ureda za odnose sa medijima vlade Srbije Milivoje Mihajlović istaknuo je da za Radioteleviziju Srbije da Beograd ostaje privržen dijalogu i da će pregovori nastaviti i nakon 2. travnja. On je, međutim, rekao da bi krah pregovora istodobno značio i poraz Europske unije. Prošlog tjedna mediji su, pozivajući se na izvore iz državnog vrha, naveli da je Beograd za pregovore 2. travnja s Prištinom spremio "preciznu poziciju" i da će inzistirati na pet najvažnijih izvršnih ovlasti i nadležnosti za buduću zajednicu srpskih općina na Kosovu: pravosuđu, policiji, prostornom planiranju, zdravstvu i obrazovanju. U posljednjoj rundi razgovora, nakon koje je šefica eurodiplomacije Catherine Ashton premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hashima Thacija izvela pred kamere da priopće do koje su točke stigli, a obojica su istaknula da je "postignut određeni napedak, ali ne i dogovor".