c S
Dnevne novosti

Bratušek: nastavljamo s konsolidacijom, nećemo trebati pomoć

02.04.2013 07:12 LJUBLJANA, 29. ožujka 2013.Hina, Predsjednica slovenske vlade Alenka Bratušek izjavila je u petak da njezina vlada ostaje privržena politici štednje i konsolidacije javnih financija te najavila da će program mjera nove vlade, uključujući i rebalans proračuna za ovu godinu, predstaviti u roku mjesec dana.

Bratušek je u razgovoru za Slovenski radio rekla da se nijedna mjera štednje i konsolidacije dolaskom njezine vlade koja je nastupila prošlog tjedna nije zaustavila, te da je zato ponešto iznenađena reakcijom financijskih tržišta zadnjih dana. Očekivani prinosi na slovenske destogodišnje obveznice približili su se sredinom ovog tjedna kritičnoj točki od sedam posto, što dovodi u pitanje njezinu mogućnost zaduživanja pod prihvatljivim uvjetima i izaziva nagađanja da će morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

"Doista vjerujem da naše probleme možemo riješiti sami i da nam pomoć neće biti potrebna", rekla je Bratušek, dodajući da ministar financija Uroš Čufer na rješenju za problem loših kredita slovenskih banaka radi "dan i noć", te da njezina vlada nastavlja s politikom štednje, ali za razliku od prijašnje vlade to želi postići na način koji neće kočiti gospodarski oporavak. Bratušek je rekla da njezina vlada za razliku od prijašnje želi povećati udio investicija u proračunu, dok će sa sindikatima nastaviti dijalog o planiranom smanjenju mase plaća za pet posto u ovoj godini.

Bratušek je rekla da Slovenija ove godine treba novo zaduženje na međunarodnom tržištu, ne toliko za financiranje proračuna koliko za rješavanje problema u bankama i za gospodarski rast, te da vjeruje da se to može postići jer u suprotnom ne bi prihvatila dužnost predsjednice vlade. "Mi vjerujemo da smo sposobni riješiti naše probleme i ne osvrćemo se toliko na negativne prognoze, nego se posvećujemo zadaćama koje pred nama stoje", rekla je Bratušek u razgovoru za Slovenski radio u petak poslije podne.