c S
Dnevne novosti

Optužnica protiv 12 policajaca zbog odavanja podataka o preventivnim akcijama

03.04.2013 07:12 ZAGREB, 2. travnja 2013.(Hina), USKOK je podigao optužnicu protiv 12 policajaca koji tereti da su za novac ili druge darove tijekom prošle godine vozačima i prijevoznicima dostavljali podatke o preventivnim akcijama tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima “miniravši” tako unaprijed njihov uspjeh.

Uz policajce je optuženo i 19 osoba koje se tereti za davanje mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. Osumnjičeni policajci su odavali podatke o tome kada će biti provođeni nadzori osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzije njihovih vozila koje su provodile Hrvatske ceste te nadzori sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari što ih je u suradnji s MUP-om provodilo Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

To su, prema sumnjama USKOK-a, radili koristeći se podacima koji su im bili dostupni kao policijskim službenicima, a na traženje vlasnika tvrtki i obrta koji su time u zamjenu za mito namjeravali izbjeći nadzore u prometu. Osim toga, drugookrivljeni i petookrivljeni policajci su trojici okrivljenika, na njihovo traženje, dostavljali podatke iz Informacijskog sustava MUP-a o osobnim automobilima.

Trećeokrivljeni policijski službenik nije evidentirao i procesuirao te naplatio novčane kazne trojici okrivljenika za počinjene prometne prekršaje, za što je od dvojice okrivljenika dobio poklone, izvijestio je USKOK na svojim internetskim stranicama.