c S
Dnevne novosti

BiH: bez dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava

04.04.2013 07:08 SARAJEVO, 3. travnja 2013.Hina, Predsjednici četiri političke stranke iz Bosne i Hercegovine koje su u savezu u Federaciji BiH u srijedu se nisu uspjeli usuglasiti o načinu provedbe izmjena ustava i izbornog zakona na kojima inzistira Europska unija.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić sastali su se kako bi dogovorili detalje provedbe sporazuma koji je načelno prihvaćen tijekom pregovora u Bruxellesu vođenih 22. ožujka.

Radončić koji je organizirao sarajevski sastanak novinarima je mogao kazati tek kako sva četvorica i dalje stoje iza načelnog dogovora no još nema suglasnosti o tome kako ga provesti u praksi. "Narednog tjedna slijedi još jedan sastanak", kazao je Radončić najavljujući nastavak razgovora stranačkih lidera.

Tom bi sastanku ponovo trebao nazočiti Stefano Sannino, ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji. EU od političara u BiH očekuje dogovor do 11. travnja za kada je zakazan sastanak u Mostaru kojemu bi trebao nazočiti i povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele.

Planirano je da tada bude predstavljen i usvojen sporazum u konačnom obliku a njime bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava koji je još 2009. godine obvezao BiH da iz ustava i izbornog zakona ukloni odredbe koje onemogućavaju kandidiranje pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Dragan Čović je unatoč neuspjehu sastanaka održanog u Sarajevu kazao kako je i dalje uvjeren da se do postavljenog roka može doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve. Dva HDZ-a i dalje inzistiraju da se u paket planiranih zakonskih promjena unesu i pravila koja će onemogućiti majorizaciju hrvatskog glasačkog tijela zbog činjenice da je ono najmalobrojnije u BiH.