c S
Dnevne novosti

Barroso žali zbog kašnjenja bankovne unije

04.04.2013 07:10 PRAG, 3. travnja 2013.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je u srijedu u Pragu izrazio žaljenje zbog kašnjenja osnivanja europske bankovne unije u kontekstu teške financijske krize na Cipru.

"Da je ranije osnovana bankovna unija, bilo bi jednostavnije voditi situaciju", rekao je Barroso koji je u dvodnevnom posjetu Pragu. "Sadašnja situacija samo pojačava našu odlučnost da se značajno reformira uprava banaka", dodao je šef Europske komisije na konferenciji za novinare održanoj s češkim premijerom Petrom Nečasom.

Čelnici EU su u prosincu dogovorili glavne linije jedinstvenog nadzora banaka u eurozoni, prvoj etapi prema bankovnoj uniji. Druge mjere se sporo ostvaruju, posebice zbog razlika između Njemačke i Francuske s jedne strane i drugih ključnih čimbenika poput Velike Britanije.

"Politički dogovor o pokretanju jedinstvenog mehanizma nadzora za eurozonu predstavlja prvu etapu nakon koje treba slijediti jedinstveni mehanizam rješenja" koji omogućuje smanjenje opasnosti da nacionalni sustavi neprikladno vode bankovne stečajeve, objasnio je Barroso.

Ranije tijekom dana su predsjednik Europske komisije i novi predsjednik Češke Milos Zeman sudjelovali na svečanosti podizanja europskog barjaka u Praškom dvorcu, službenom sjedištu češkog predsjedništva.