c S
Dnevne novosti

Milanović: Izbori za EP su šansa koja se ne smije propustiti

04.04.2013 07:14 OSIJEK, 3. travnja 2013.Hina, Predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Osijeku da su izbori za Europski parlament (EP) šansa koja se ne smije propustiti i da Hrvatska u Europskoj uniji ima svoje šanse, unatoč tome što u Uniju ulazi u najkompliciranijem trenutku njezine povijesti.

Govoreći na predstavljanju koalicijske liste SDP-HNS-HSU za Europski parlament, Milanović je kazao da u Uniju ulazimo u teškom trenutku jer se idila, u kojoj su svi živjeli dobro, s velikim plaćama i mirovinama, danas pokazuje kao utopija, u kojoj postoje uspješni i manje uspješni. Poručio je da u Europskoj uniji Hrvatsku čekaju milijarde eura, ali ne na pladnju, nego za njih treba napisati dobre projekte, za koje treba imati pametnu i učinkovitu administraciju.

Šanse su nam dobre, naša tradicija, kušnje kroz koje smo prošli zadnjih 20 godina čine nas naročito otpornima i jakima, a valjda smo iz onoga što smo prošli, iz neke vrste društvenog križnog puta, nešto i naučili, dodao je Milanović. Poručio je biračima kako glasovanjem za ovu listu biraju civiliziran i moderan europski put te istaknuo da grupacije europskih socijalista i liberala dijele uglavnom iste vrijednosti i svjetonazore, ali nikada šovinizam, ksenofobiju i mržnju. Milanović je ocijenio kako je glas za njemačke demokršćane, ili neke druge pripadnike te grupacije, koji se nazivaju pučkim strankama, "mačak u vreći", a da ova koalicija želi Europu građana, u kojoj će se slobodno putovati, u kojoj će se znati što je čije, ali se to neće naprasno i prgavo isticati, i u kojoj se ljudima neće gledati krvna zrnca.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je kako je Europska unija prvenstveno mirovni projekt i način na koji je Europa najduže na svome teritoriju zadržala mir, što stare članice možda ne znaju cijeniti, jer smatraju da je to samo po sebi razumljivo, ali da građani Hrvatske to znaju cijeniti, jer u zadnjih 150 godina, nismo imali ni jednu generaciju koja nije prošla kroz rat. Dodala je da smo "danas u situaciji u kojoj malo što može spriječiti da uspješno okončamo proces pristupanja do 1. srpnja" i da u EU ulazimo s punom svijesti da će ono što tamo napravimo biti rezultat našeg rada.

Pusić je istaknula da se na koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU "nalaze ljudi koji su za Europu" i čija će glavna zadaća, kada uđu u Europski parlament, biti boriti se za uspješnu Europu i racionalne hrvatske interese unutar šireg okruženja. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako Europski parlament donosi važne odluke, poput nedavne rezolucije da i u budućnosti temeljni mirovinski stup u Europi ostaje državna mirovina i generacijska solidarnost, čak i ekonomijama koje imaju slabiji rast.

Raduje nas takva odluka Europskog parlamenta, jer ukazuje da se taj parlament okreće prema solidarnosti, rekao je Hrelja dodavši kako kandidati s ove liste žele sudjelovati u stvaranju Europe socijalnih prava i njezinih građana. Prvi na koalicijskoj listi Tonino Picula rekao je kako ćemo pristupanjem u punopravno članstvo jedan dio naše nacionalne suverenosti prenijeti u Europsku uniju, ali da temeljna odgovornost za Hrvatsku i našu budućnost čvrsto ostaje u našim rukama. Istaknuo je da će se kandidati ove liste zauzimati za obnovu europskog projekta, tamo gdje on treba biti obnovljen, a to je osjećaj solidarnosti, reindustrijalizacija Europe i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta te nova generacija zaštite ljudskog dostojanstva u EU.