c S
Dnevne novosti

Suđenje Sanaderu u slučaju Fimi media

04.04.2013 07:12 ZAGREB, 3. travnja 2013.(Hina), Administrativna tajnica u uredu bivšeg premijera Ive Sanadera Kristina Petrina posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi media da kod Sanadera nitko nije mogao dolaziti nenajavljeno te kako je sve sastanke organizirala predstojnica njegova ureda Bianca Matković.

"Kod premijera su dolazili ministri, strana izaslanstva, župani", kazala je svjedokinja, dodajući da su se sastanci, prethodno, morali zatražiti pismeno ili preko tajnice. "Za organiziranje sastanaka bila je zadužena Bianca Matković i nitko nije mogao doći nenajvljeno", ustvrdila je Petrina. Kazala je i da se ne sjeća jesu li kod Sanadera dolazili bivši stranački rizničar i šef Carine Mladen Barišić te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. "Ne sjećam se, vjerojatno su dolazili na sastanke, ali privatno ne", zaključila je Petrina, koja je na sud došla kao svjedokinja Sanaderove obrane.

Za raspravu bilo je predviđeno ispitivanje još dvije tajnice bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, no one se nisu pojavile na sudu. Nekadašnje Sanaderove tajnice spadaju u svjedoke čijim iskazima obrana želi pobili svjedočenja optuženika koji su priznali USKOK-ove optužbe o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. Među njima je i Barišić koji je, među ostalim, u istrazi rekao da je u bilo koje doba mogao doći u Sanaderov ured.

Suđenje se nastavlja 8. travnja svjedočenjima Anite Lončar Papeš i Bojana Dimića. Oni su priznali da su njihove tvrtke surađivale s Fimi medijom te sudjelovale na dogovorenim natječajima gdje su namjerno isticale skuplju ponudu. Lončar-Papeš je zbog toga, uoči pripremnog ročišta u ožujku prošle godine, na temelju nagodbe osuđena na 11 mjeseci zatvora, a Dimić na šest mjeseci. Zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

Uz njih bi ponovno, ovoga puta na poziv obrane, trebao svjedočiti i Sanaderov čuvar Vjekoslav Mikuljan koji je ranije posvjedočio da je za nekada najmoćnijeg hrvatskog političara luksuznim obiteljskim mercedesom 's klase' sklonio nekoliko umjetničkih slika na imanje bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, kojemu će se zajedno sa Sanaderom suditi u slučaju Planinska.