c S
Dnevne novosti

Vlada: novi Zakon o carinskoj službi

05.04.2013 07:26 ZAGREB, 4. travnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o carinskoj službi kojim se carinska služba mijenja u skladu s novim obvezama koje će joj donijeti ulazak Hrvatske u EU.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da od 1. srpnja hrvatska carinska služba, osim zaštite granice od nelegalnog prijevoza robe, preuzima obvezu fiskalne kontrole prihoda EU, što znači suzbijanje svih oblika nedopustivih radnji u vezi plaćanja poreza i PDV-a. Ubuduće će najvažnija uloga naše carine biti nadzor fiskalne discipline ne samo za Hrvatsku nego i za prihode EU, što uključuje i bitku protiv sive ekonomije, naglasio je Linić. Promjenama unutarnjeg ustrojstva osim Središnjeg ureda uvode se četiri područna carinska ureda u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, 18 carinskih ureda u ostalim dijelovima Hrvatske te 10 graničnih carinskih ureda.

U tim uredima organizirat ćemo nadzor, fiskalnu kontrolu i bitku protiv sive ekonomije, što znači da se carina s graničnih prijelaza širi na "otvorene prostore po cijeloj Hrvatskoj", ustvrdio je Linić. Također se ustrojava hijerarhija carinskih službenika slično sustavu u MUP-u kako bi se mogla utvrđivati pojedinačna odgovornost i omogućilo napredovanje u službi. Time smo završili drugu fazu organizacijskih promjena carine i spremno dočekujemo 1. srpnja, poručio je ministar financija.

Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića kojim se taj sustav oporezivanja usklađuje s propisima EU. Umjesto dva odvojena zakona uvodi se jedan zakon s različitim poreznim stopama te sustav odgode - posebni porez neće se više naplaćivati kod prelaska granice nego kada se ostvari promet takvim proizvodima. Linić kaže da neće biti većih promjena na prihodovnoj strani državnog proračuna jer je procjena da će se u ovoj godini od posebnog poreza na kavu prikupiti 104 milijuna kuna, a od bezalkoholnih pića 110 milijuna, odnosno ukupno 214 milijuna kuna.

Kod bezalkoholnih pića i dalje se neće oporezivati proizvode koji se smatraju hranom za posebne prehrambene potrebe i dodacima prehrani, prirodne voćne sokove i sokove od povrća, vode bez dodanog šećera, sladila ili aroma, voćne sokove i nektare te bezalkoholna pića dobivena od mlijeka. Bezalkoholna pića koja sadrže kavu će se oporezivati sukladno udjelu kave.

Oporezivat će se vode s dodatkom šećera ili sladila, ostala bezalkoholna pića, uključujući i bezalkoholno pivo, sirupe, koncentrate i praškove namijenjene za pripremu bezalkoholnih pića. Ukida se porez na neprženu kavu i kavine ljuske, jer su to poluproizvodi koji idu u daljnju proizvodnju, a značajno je spušten iznos poreza na kavu koja se nalazi u nekom drugom proizvodu, npr. čokoladi - sa 60 kuna za kilogram smanjen je na šest kuna.

Na sjednici je također prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost kojim se smanjuje broj članova Upravnog vijeća sa 14 na šest članova.