c S
Dnevne novosti

UNHCR: Vladina odluka o stambenom zbrinjavanju povratnika - pozitivan korak

08.04.2013 07:18 ZAGREB, 5. travnja 2013.(Hina), Predstavništvo visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj pozdravilo je vladinu odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika-bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi, te smatra da je riječ o pozitivnom koraku u kontekstu sudjelovanja Hrvatske u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja (RSP).

Vlada je potencijalnim korisnicima produljila rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje do 31. kolovoza 2013. Novi je rok utvrđen kako bi se omogućila provedba regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, u kojemu uz Hrvatsku sudjeluju i BiH, Crna Gora i Srbija.

U UNHCR-u se nadaju da će vlada razmotriti daljnje produljenje roka kako bi omogućila dostupnost procesa prijavljivanja tijekom provedbe petogodišnjeg programa. RSP je zajednički višegodišnji program koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za oko 74.000 najranjivijih raseljenih ljudi u regiji.

Program se nadovezuje na dosadašnje zajedničke napore Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, uz potporu Europske komisije, vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR-a i OESS-a te potvrđuje opredijeljenost zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena te jamstva za zaštitu prava izbjeglica, povratnika i interno raseljenih osoba.