c S
Dnevne novosti

Grčka sretna zbog skorog ulaska Hrvatske u EU

08.04.2013 07:12 ZAGREB, 5. travnja 2013.(Hina), Grčka je sretna što Hrvatska postaje punopravnom članicom EU-a, a njezinim ulaskom prevladava se europski zamor od proširenja, izjavio je u petak u Zagrebu grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Grčka je sretna što Hrvatska postaje punopravnom članicom velike europske obitelji. Hrvatska je nagrađena za sav težak posao koji je napravila", rekao je Avramopoulos na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s potpredsjednicom hrvatske vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. "Teško je precijeniti važnost vašeg pristupanja", kazao je ocijenivši da se ulaskom Hrvatske u Uniju prevladava europski zamor od proširenja. Ministrica Pusić je kazala da su Hrvatska i Grčka dio iste regije jugoistočne Europe te da imaju mnoge zajedničke interese, ali i odgovornost.

"Smatramo da imamo potencijala da pridonesemo stabilizaciji i napretku regije koja ima europsku perspektivu", kazala je ona novinarima. Dodala je da će se regija naći visoko na agendi EU-a, s obzirom da Grčka preuzima predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2014. godine. Šef grčke diplomacije je izjavio da će jedna od tema grčkog predsjedanja EU-om svakako biti unapređenje europske perspektive jugoistočne Europe, regije koja se napatila, ali koju sada vodi zajednička europska budućnost i koja treba postati regijom stabilnosti, prijateljstva, suradnje i mira.

Pusić je rekla da je s grčkim kolegom također razgovarala o bilateralnim odnosima, kulturnoj suradnji, suradnji u obrazovanju, jadransko-jonskoj cestovnoj infrastrukturi, brodogradnji i potencijalnom Transjadranskom plinovodu, čiji bi krak mogao ići i u Hrvatsku. U veljači ove godine Grčka, Albanija i Italija dale su zeleno svjetlo za izgradnju 800 kilometara dugog Transjadranskog plinovoda (TAP), kojim bi se plin iz Kaspijskog mora isporučivao u Europu, a taj će projekt biti konkurencija planiranom plinovodu Nabucco Zapad.

Pusić je rekla da Hrvatska treba biti dio skupine zemalja koja podržava TAP, a odluke o tom projektu, najavili su ministri, bit će donesene u lipnju. "Hrvatska je definitivno vrlo zainteresirana za taj projekt i razgovaramo sa svim zemljama koje su dio tog projekta", rekla je Pusić izrazivši zadovoljstvo što je RH tu dobila potporu Grčke, bez koje nema tog plinovoda. Avramopoulos smatra da bi taj plinovod bio svima na korist. Također je rekao da bi taj projekt Hrvatskoj i Grčkoj donio neovisnost što se tiče opskrbe plinom za idućih 50 godina. Ministri su se dotakli i aktualne ciparske krize. Avramopoulos smatra da je ciparski bankarski sustav sad stabilan. Također je rekao da u ovom trenutku "treba učvrstiti solidarnost" te da je "euopski put jedini put oporavka".

Što se tiče Grčke, kako je kazao, ona je odlučna u tome da nastavi provoditi strukturne reforme i fiskalne promjene koje nose velika odricanja, ali to je jedini put. "Nikad ne znate kad će kriza zakucati na vaša vrata i zato rješenje za krizu nije ni grčko ni španjolsko ni talijansko nego mora biti europsko", istaknuo je. Na pitanje novinara o tome hoće li vizni sustav, koji je Hrvatska uskladila s EU-om, i schengenska zona loše utjecati na turizam, ministar je odgovorio da ima dobrih i loših strana, ali da schengenski režim "mora postati fleksibilnijim" te da će to biti jedna od tema koju će Grci otvoriti tijekom svog predsjedanja EU-om. Avramopoulos je pozvao ministricu Pusić u posjet Ateni.