c S
Dnevne novosti

Josipović: Kampanja za euroizbore je vrlo skromna

08.04.2013 07:10 ZAGREB, 5. travnja 2013.(Hina), Kampanja za izbore za Europski parlament ionako je vrlo skromna, a da su izbori zajedno s lokalnima, bilo bi još manje prigode da se promoviraju europska pitanja, ocijenio je Republike Ivo Josipović.

Josipović je to rekao na tribini u sklopu projekta "Prema europskom građanstvu", odgovarajući na pitanje zašto se europski izbori ne održavaju istodobno s lokalnima. "Apsolutna je prednost zajedničkog održavanja izbora to što bi oni na taj način bili jeftiniji i tehnički bi odaziv birača bio veći, no pitanje je trebaju li se politički i psihološki vrlo važni izbori za Europski parlament utopiti u lokalne izbore, koji su strankama puno važniji", rekao je Josipović, naglasivši da se, odlukom o odvojenim izborima, "odlučio in favorem ideje europejstva".

Josipović je odbio kritike da građani zbog prekratke kampanje ne znaju o čemu odlučuju, ističući da se sve o Europskom parlamentu, uz pomoć interneta, može naučiti u sat vremena. "Riječ je o intelektualnoj lijenosti. Onaj tko ne zna, vjerojatno neće da se potrudi i to je njegova stvar", poručio je Josipović. Naglasio je da se zastupnici u Europskom parlamentu biraju po nacionalnim kvotama, ali da se u parlamentu grupiraju po stranačkoj pripadnosti. "Važno je da se prepozna da ideje koje iznose pojedini kandidati, 'ja ću tamo zastupati Hrvatsku' ne stoje.

Njihova primarna zadaća nije da zastupaju državu, nego da kao predstavnici europskih građana vode određenu politiku", rekao je Josipović, dodajući da je "prirodno da zastupnici pritom vode računa o interesima svoje države". Josipović je na tribini održao predavanje o europskom građanstvu studentima zagrebačkih fakulteta. Istaknuo je da je EU za Hrvatsku iznimno dobra, da je civilizacijski iskorak i jamac mira, a otklonio je bojazan da da će europsko građanstvo zamijeniti nacionalni identitet.

Kako bi potkrijepio tezu da zajednički identitet ne eliminira nacionalni, studentima je pustio snimku dviju pjesama Tota Cutugna - L'Italiano iz 1983., koja govori o talijanskom nacionalnom identitetu i Insieme iz 1990., koja ističe europsko zajedništvo, poručivši da je to "najbolji primjer kako je moguće imati svoj nacionalni i jedan zajednički identitet".

Navodeći prednosti europskog građanstva, Josipović je istaknuo prošireno biračko pravo, konzularnu zaštitu izvan EU, mogućnost sudjelovanja u Europskoj građanskoj inicijativi, kojom građani mogu utjecati na donošenje zakona EU, slobodu kretanja i boravka na cijelom teritoriju EU, tržišne slobode te ljudska i socijalna prava. Kazao je kako se ne boji da će mladi nakon ulaska u EU napustiti Hrvatsku, ocijenivši da će trend napuštanja države biti jači samo na početku.

"Mladi će odlaziti i dolaziti, bit će fluktuacije, ali ne treba se zgražati nad tim, to je dio europejstva", rekao je Josipović. Studente je pozvao da iziđu na euroizbore te da sudjeluju u izgradnji europskog identiteta. Upitao ih je tko među njima namjerava izići na te izbore, na što mu se javilo svega desetak od stotinjak studenata, a nitko od onih koji će apstinirati nije želio objasniti zašto.