c S
Dnevne novosti

Leko na summitu predsjednika parlamenata Unije za Mediteran

08.04.2013 07:08 ZAGREB, 5. travnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s izaslanstvom sudjeluje ovaj vikend u Marseilleu na prvom summitu predsjednika parlamenata zemalja članica Unije za Mediteran, organiziranog na inicijativu predsjednika Europskog parlamenta i predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran Martina Schulza.

U hrvatskom izaslanstvu, uz predsjednika Sabora, bit će i član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Ante Babić te hrvatska koordinatorica Unije za Mediteran Nives Malenica, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Riječ je o prvom sastanku na visokoj razini od summita šefova država i vlada zemalja članica Unije za Mediteran u Parizu 2008. i prvom regionalnom sastanku od Arapskog proljeća.

Najavljujući skup, Schulz je ocijenio da će summit u Marseilleu biti "prilika da se pokaže da su parlamenti spremni popuniti prazinu u političkom vodstvu koja zadnjih godina postoji u Uniji za Mediteran", priopćio je Europski parlament. Schulz je istaknuo da predsjednici parlamenata Unije za Mediteran žele dati poticaj provedbi projekata Unije za Mediteran "u vrijeme velikih regionalnih političkih i ekonomskih previranja." "Ako želimo uspješno odgovoriti na izazov demokratske tranzicije koja se odvija u nekim mediteranskim zemljama, trebat ćemo snažne i učinkovite parlamente koji slušaju svoje građane", dodao je.

Prije summita predsjednika parlamenata, u Marseilleu se održava forum civilnog društva u organizaciji Zaklade Anna Lindh za promicanje dijaloga među kulturama euromediteranske regije. Forum, koji se sastaje svake tri godine, okupit će gotovo tisuću sudionika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih, umjetnika, mjesnih dužnosnika i ekonomskih čimbenika s obje strane Sredozemlja, a pripremit će preporuke za summit. Predsjednici parlamenata sastat će se u nedjelju 7. travnja i usvojiti deklaraciju s preporukama za daljnji rad Unije za Mediteran.

Konferencija za novinare predviđena je oko podneva. Unija za Mediteran osnovana je 13. srpnja 2008. u Parizu na inicijativu tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako bi se potaknula regionalna suradnja. Okuplja 43 zemlje članice - 27 članica Europske unije i 16 mediteranskih zemalja iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i jugoistočne Europe. Glavna područja njezina djelovanja su energetika, vodoopskrba i zaštita okoliša.

Na summitu u Marseilleu sudjelovat će predsjednici parlamenata 20 članica EU-a, među kojima predsjednik Bundestaga Norbert Lammert i predsjednik francuske Nacionalne skupštine Claude Bartolone, predsjednici parlamenata i visoki predstavnici 13 partnerskih zemalja i Arapske lige. Jordan i Palestina bit će predstavljeni na nižoj razini. Europsku komisiju predstavljat će povjerenik za proširenje Štefan Fuele.