c S
Dnevne novosti

Ashton žali zbog odluke Srbije

09.04.2013 07:10 ZAGREB/BRUXELLES, 8. travnja 2013.(Hina), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak navečer žaljenje zbog odluke srbijanske vlade o neprihvaćanju rješenja za Kosovo, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Žalim zbog odluke srbijanske vlade o odbacivanju ponuđenih prijedloga i pozivam srbijanske vlasti da za dobrobit svog naroda učine posljednji napor kako bi došlo do sporazuma", stoji u priopćenju iz Bruxellesa. Ashton u priopćenju izražava uvjerenje da su "nakon nekoliko krugova razgovora svi elementi za sporazum o sjeveru Kosova na stolu", te da to treba biti sporazum dviju strana.

"Nije na Europskoj uniji da ga nameće", dodaje se u priopćenju. Ashton, kako nadalje piše, "vjeruje u blistavu budućnost Srbije i Kosova". "Znam, koliko god da je pregovarački proces bio težak, da je otvorio mogućnost da ljudi, posebice na sjeveru Kosova, imaju bolji život. Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da ostave prošlost iza sebe i krenu naprijed, u budućnost", ističe se u priopćenju.

Srbijanska vlada jednoglasno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije. Beograd tvrdi da ne može prihvatiti predložena načela koja su usmeno predočena pregovaračkom timu Beograda, jer ne jamče punu sigurnost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Beogradu je bilo ostavljeno da danas do kraja radnog vremena, a ne u utorak kako je ranije rečeno, odluči prihvaća li sporazum o statusu zajednice srpskih općina na Kosovu i o svojoj odluci izvijesti Bruxelles.

Beograd i Priština do sada su u osam krugova pregovora pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd. Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su "razgovori formalno završeni".

Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijskom procesu i dobivanje datuma za pretpristupne pregovore o članstvu u EU.