c S
Dnevne novosti

Barroso čestitao Bratušek na glasovanju o Hrvatskoj

10.04.2013 07:12 BRUXELLES, 9. travnja 2013.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitao je u utorak u Bruxellesu slovenskoj premijerki Alenki Bratušek na "impresivnom" glasovanju u slovenskom parlamentu, kojim je ratificiran Ugovor o pristupanju RH u EU.

"Čestitam premijerki Bratušek na impresivnom glasovanju u slovenskom parlamentu o pristupanju Hrvatske. Mi to držimo vrlo važnom gestom dobrosusjedstva i prijateljstva između dviju europskih zemalja, u trenutku kada očekujemo novu članice naše Unije", rekao je Barroso u svom uvodnom obraćanju na konferenciji za novinare nakon susreta s Bratušek.

Posjet Bruxellesu prvo je odredište nove slovenske premijerke od preuzimanja dužnosti. Slovenski parlament jednoglasno je 2. travnja ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Za ratifikaciju je bila potrebna dvotrećinska većina, a od ukupno 90 zastupnika sjednici je prisustvovalo njih 82 i svi su glasovali za.

Zbog pitanja Ljubljanske banke prijetila je opasnost da Slovenija ne ratificira hrvatski pristupni ugovor na vrijeme, što bi onemogućilo ulazak Hrvatske u EU-u 1. srpnja kako je i predviđeno. Put ratifikaciji otvoren je 11. ožujka kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren način rješavanja tog pitanja.