c S
Dnevne novosti

Milanović: Ulazak u EU otežava prisustvo u regiji i otvara vrata šireg tržišta

10.04.2013 07:22 MOSTAR, 9. travnja 2013.(Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak, zaključujući dvodnevni posjet BiH tijekom kojega je sudjelovao na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju djelomično otežati poslovanje hrvatskih gospodarstvenika u zemljama regije, ističući da će im se istodobno otvoriti puno šire tržište Europske unije.

"Djelomično hoće (otežati poslovanje), jer je to vječna borba za konkurentnost. Ono što vrijedi za nas, vrijedi i za njemačke ili za austrijske proizvođače. Znam da se s njima nećemo moći lako nadmetati, ali ulazimo na zajedničko tržište, imat ćemo ista prava i mogućnosti i ogromne fondove", rekao je Milanović skupini hrvatskih novinara u Mostaru komentirajući nove uvjete poslovanja nakon ulaska u Uniju 1. srpnja.

Dodao je da se prekidanje preferencijalnog carinskog režima u CEFTA-i ne odnosi samo na Hrvatsku, nego na cijelu Europsku uniju prema zemljama regije, ističući da je vrijeme za zaokret u razmišljanju i među hrvatskim gospodarstvenicima. "To ne znači da naši proizvođači kao što su Podravka, Kraš, Gavrilović moraju i trebaju prodavati samo u BiH i Srbiji, nego u cijeloj Europi. Ovo će biti dodatni kreativni pritisak na njih da tamo gdje jesu prisutni, budu prisutni još i više", pojasnio je premijer.

Dodao je da su hrvatski proizvodi iznimne kakvoće ta da se hrvatskoj prehrambenoj industriji neće dogoditi slovenski sindrom. "Ja vjerujem u kvalitetu tih proizvoda i to su, prošao sam pola svijeta, to su proizvodi više srednje klase. Samo je stvar marketinga, upornosti i ako hoćete bezobrazluka da se to šire proda. Siguran sam da joj se neće dogoditi ono što se dogodilo slovenskoj prehrambenoj proizvodnji koja u strahovitim problemima", rekao je.

Komentirajući kratke razgovore s drugim premijerima, Milanović je rekao kako su bili privatne naravi. Istaknuo je i da će hrvatska vlada nastavljati pomagati Hrvate u BiH, ali da im neće biti tutor. "Ovdje su Hrvati za koje po ustavu brinemo i nismo im tutori. Pomažemo im koliko možemo. I dok smo u takvoj situaciji pomagat ćemo, naročito sveučilište i bolnicu", rekao je. Ulaganje u obrazovanje i zdravstvo ocijenio je najvažnijim za Hrvate u BiH te je ponovio kako ne dolazi po glasove za izbore.

Hrvatski premijer, napustio je u popodnevnim satima BiH nakon dvodnevnog posjeta tijekom kojega je obišao više općina i susreo se s lokalnim dužnosnicima, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivanom Sesarom, mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te se neformalno susreo s premijerima iz regije.