c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav kaznio SDP te zastupnike Bileka i Radina

10.04.2013 07:14 ZAGREB, 9. travnja 2013.Hina, Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je SDP te zastupnike nacionalnih manjina Vladimira Bileka i Furia Radina kazniti tromjesečnim gubitkom prava na redovito financiranje, zbog kašnjenja u objavi izvješća o utrošku proračunskog novca.

Odbor je odluku o kazni donio većinom glasova (SDSS-ovac Milorad Pupovac bio je suzdržan), na temelju dopisa Državnog ureda za reviziju te sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, čije su kaznene odredbe, ipak, u raspravi ocijenjene predrastičnima te je pozivano na njihovu promjenu. Za predsjednika Odbora Peđu Grbina (SDP) najveća je mana zakona to što drastičnije sankcionira kašnjenje u objavi izvješća od toga je li sadržaj izvješća točan i zakonit. "Ove kazne ne bi bilo da smo objavili financijsko izvješće u kojem piše - primili smo 1 kunu i potrošili 1 kunu.

Takvo financijsko izvješće, koje bi očito bilo falsificirano i netočno, ne bi rezultiralo ovako drastičnom kaznom", poručio je. Naglasio je kako je SDP odgovorna i razumna stranka koja poštuje zakon i kada mu ne ide u prilog, kao što je u konkretnom slučaju kada će stranka zbog kašnjenja od samo nekoliko dana biti kažnjena s gubitkom više od 5 milijuna kuna. Izrazio je, pak, žaljenje što raspravi na Odboru ne nazoči nitko od zastupnika HDZ-a, "jer mislim da bi rasprava bila puno kvalitetnija i interesantnija da su se u nju uključili i oni koji su poznati po dosljednom poštivanju i provođenju odredbi zakona o financiranju političkih stranaka".

Grbin se osvrnuo i na izjave predstavnika državne revizije kako na isti način lani nisu tražili kažnjavanje onih koji su zakasnili s izvješćem jer im je bilo potrebno vrijeme za prilagodbu novom zakonu, opovrgnuvši i njihove navode kako je Odbor mogao sam utvrditi tko je kasnio te u tom smislu donijeti odluke. "Ne, mi nismo u mogućnosti sami postupati jer ovaj odbor postupa isključivo i jedino na temelju prijedloga ovlaštenog predlagatelja, a to je u našem slučaju Državni ured za reviziju", rekao je Grbin te Ured podsjetio da za bilo kakvo postupanje u tom dijelu još nije nastupila zastara.

Vanjski član Odbora Branko Smerdel ocijenio je kako nije u skladu s Ustavom da saborski Odbor odlučuje o administrativnoj sankciji, kao što je u ovom slučaju, a posebno kada se stavlja u ulogu "suca u vlastitoj stvari", budući da SDP, koji čini većinu u Odboru, odlučuje sam o sebi. Naglasio je kako je riječ o "kvazisudbenom postupku", te pozvao na izmjenu zakona u tom dijelu, što je predložio i Nenad Zakošek, također vanjski član, koji se zauzeo i da se utvrdi ljestvica sankcija te uvede provjera podataka iz izvješća. Milorad Pupovac (SDSS) pozdravio je stav SDP-a o potrebi poštivanja zakona, složivši se s primjedbama kako je riječ o nerazboritom sankcioniranju i zakonu, zbog čega je bio suzdržan kod glasovanja.

Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je kako Odbor, kao političko tijelo, i ne može donijeti drugačiju odluku nego je predložena. "Ova odluka mora biti isključivo ovakva kakva je predložena, ne samo zato što je ispravna i pravedna, nego zato što je politička i bilo kakva druga politička odluka bila bi politički neprihvatljiva", poručio je, istaknuvši kako, u drugim okolnostima, ne bi glasovao za takvu odluku.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, kao jedini oporbenjak na sjednici Odboru, naglasio je kako su drastične zakonske odredbe posljedica brojnih afera i netransparentnog financiranja stranaka, upitavši hoće li isti kriterij biti i na lokalnoj razini, vezano uz predstojeće lokalne izbore. "Hoćemo li kašnjenje kandidata iz Jarmine sankcionirati, a kašnjenje kandidata iz Zagreba promatrati s olakotnim okolnostima", upitao je Lesar.