c S
Dnevne novosti

Belgija ratificirala pristupni ugovor s EU

12.04.2013 07:12 ZAGREB, 11. travnja 2013.(Hina), Hrvatska je zahvalna što je Belgija završila proces ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU, rekao je u četvrtak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s potpredsjednikom belgijske vlade i ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom.

"Siguran sam da će Hrvatska biti uspješna članica, te da ćemo nastaviti surađivati i unutar Europske unije", rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Reyndersom nakon susreta.

Belgijski je ministar ponovno čestitao na završetku dugoga procesa pristupanja i naglasio kako je nužno nastaviti provoditi reforme. "Belgija je komplicirana zemlja, ali završili smo proces ratifikacije", rekao je i dodao kako je hrvatski pristupni ugovor morao proći više različitih parlamenata, a u četvrtak će ga potpisati ministar vanjskih poslova i onda odlazi kralju Albertu II.

Josipović i Reynders razgovarali su i o stanju u regiji, te o potrebi da se riješi problem između Srbije i Kosova. Belgijski je ministar izrazio nadu da će hrvatski primjer pomoći i drugim zemljama regije jer je to "dug i težak proces, ali je ostvarivo". "Vidjeli smo to u Hrvatskoj, zašto ne i u drugim zemljama regije", rekao je.

Nakon Belgije, hrvatski pristupni ugovor još moraju ratificirati Nizozemska, Danska i Njemačka. Nizozemska će to, očekuje se, učiniti do kraja travnja, Danska će ugovor ratificirati 30. travnja, a njemački će parlament proces ratifikacije završiti sredinom lipnja.