c S
Dnevne novosti

Finska poduprla ulazak Hrvatske u schengenski prostor

12.04.2013 07:14 ZAGREB, 11. travnja 2013.(Hina), Ministrica unutarnjih poslova Finske Päivi Räsänen istaknula je da Finska podupire Hrvatsku u njezinim nastojanjima da pristupi schengenskom prostoru te joj u povodu ulaska u EU 1. srpnja zaželjela dobrodošlicu kao 28. članici.

"Finska podupire Hrvatsku, posebice u njezinim nastojanjima da pristupi schengenskom prostor, i u tom smislu imamo nekoliko područja u kojima bismo mogli ostvariti kvalitetnu suradnju: područje integriranog upravljanja granicom, obuka policijskih službenika te područje granice i granične kontrole", rekla je Räsänen na konferenciji za novinare nakon sastanka izaslanstava dviju zemalja.

Upozorivši kako je nužno da zemlje koje pristupaju tom prostoru ispune potrebne tehničke zahtjeve kako bi zaštitile svoje granice pa tako i schengenski prostor, izrazila je nadu da će Hrvatska ispuniti potrebne zahtjeve i uvjete. Hrvatskoj je čestitala na naporima koje je učinila kako bi pristupila Europskoj uniji te je podsjetila da je Finska ratificirala njezin pristupni ugovor u prosincu prošle godine.

"Mi smo dvije zemlje koje imaju mnogo toga zajedničkog - obje zemlje imaju otprilike jednak broj stanovnika i jednako dugačku granicu s nekom trećom državom i zbog toga mislim da je to razlog zbog kojeg bismo mogli imati uspješnu suradnju i u budućnosti", zaključila je Räsänen.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zahvalio je Finskoj na podršci oko prijema u EU i zajedničkim projektima te na nastavku suradnje u budućnosti i izgradnji kapaciteta za ulazak u schengenski prostor.

Suradnju Finske i Hrvatske na području ministarstva unutarnjih poslova ocijenio je izuzetno kvalitetnom te se zahvalio njihovim stručnjacima na pomoći policiji i ministarstvu na svim područjima u izgradnji kapaciteta za predstojeće članstvo u EU.