c S
Dnevne novosti

Međunarodni seminar o euroatlanskoj suradnji u regiji

15.04.2013 07:12 RUMA, 13. travnja 2013.(Hina), Posljedice globalnih promjena na području sigurnosti, koje na bilo kakav način mogu biti prijetnja, iziskuju suradnju i zemalja u regiji bez obzira na njihovo članstvo u euroatlanskim asocijacijama i programima ili dosegnuti stupanj u eurointegracijskom procesu, ocjene su međunarodnog seminara koji je u Rumi organizirao Atlantski savez Srbije.

Među sudionicima seminara su dužnosnici NATO, časnici i predstavnici ministarstva obrane zemalja u regiji, diplomati, te izaslanici oružanih snaga država regije i pojedinih europskih zemalja članica Saveza u Beogradu, a među vodećim temama su vanjska i obrambena politika Srbije i zemalja regije u okviru auroatlanskie suradnje, suradnja u okviru programa NATO i Partnerstva za mir, međunarodna vojna suradnja, sudjelovanje u međunarodnim mirovnim i vojnim misijama u svijetu.

Predstavnici srbijanskog ministarstva obrane i vojne diplomacije istaknuli su, među ostalim, da deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije isključuje njezino članstvo u NATO, ali da je na međunarodnoj razini i u obrambeno-sigurnosnim asocijacijama "prepoznata opredijeljenost Srbije za pun doprinos uspostavi trajnog mira i sigurnosti u svijetu, a posebno u regiji".

Predstavnik Ministarstva obrane Hrvatske (MORH) Kristijan Beljan ukazao je da su na hrvatsku obrambenu politiku i njezino članstvo u NATO nakon 90-ih godina prošlog stoljeća bitno utjecali stjecanje neovisnosti, demokratizacija društva i gospodarstveni tranzicijski procesi, ali i globalne promjene u svijetu - od pada tzv. željezne zavjese do razvoja novih tehnologija i novih izazova prijetnji miru u svijetu. "Hrvatska je odlučila kroz globalne i regionalne procese zaštititi svoje vitalne nacionalne interese", rekao je Beljan, istaknuvši da je RH članstvom u NATO "ostvarila napredak u razvoju svog obrambenog sustava", ali i da je "Hrvatska preuzela nove odgovornosti u okviru Alijanse".

Beljan je kao jedan od zajedničkih ciljeva u regiji istaknuo "osiguranje stabilnosti i sigurnosti kroz euroatlantsku suradnju". On je naglasio i da hrvatske oružane snage s 257 svojih pripadnika trenutačno sudjeluju u osam međunarodnih misija u svijetu. Predstavnica ministarstva obrane Crne Gore Ljiljana Janković sugerirala je da su događaji s kraja prošlog stoljeća ozbiljna opomena, te da je "proširenje NATO bitno za stabilnost regije kako se ne bi ponovile devedesete".

Trodnevni seminar Atlantskog saveza Srbije završava u nedjelju raspravom o partnerskim programima euroatlantske suradnje, sudjelovanju u međunarodnim vojnim i mirovnim misijama, regionalnim sugurnosnim kapacitetima, te komunikaciji i ulozi medija i integracijskim procesima.