c S
Dnevne novosti

EU kaže da se članice nisu obračunale s trgovinom ljudima

16.04.2013 07:12 BRUXELLES, 15. travnja 2013.(Hina/Reuters), Svake godine na području Europske unije tisuće osoba postaju žrtve trgovine ljudima no većina država članica nije provela oštrije nove zakone koje je Unija dogovorila kao bi riješila taj problem, rekla je Europska komisija u ponedjeljak.

Novi zakoni, dogovoreni 2011. godine, uvode strože kazne za prekršitelje, olakšavaju njihov sudski progon preko granica zemalja unutar Unije i bolje štite žrtve. Samo je šest od 27 država članica EU-a do sada uvelo nove zakone, rekla je Komisija.

Žrtve te trgovine obično su žene i uglavnom ih se prisiljava na seksualno ropstvo ali i na težak rad i kriminalne aktivnosti. Nekima su i odstranjivani organi.

Po informacijama koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija broj identificiranih žrtava te trgovine povećao se za 18 posto od 2008. do 2010. na oko 10.000, no taj broj vjerojatno predstavlja samo dio ukupnog broja žrtava. "Ono što mi znamo vjerojatno je samo vrh ledenog brijega", rekla je Cecilia Malmstrom, povjerenica EU-a za unutarnje poslove.

"Vrlo sam razočarana što je, unatoč uznemirujućim trendovima, samo nekoliko zemalja uvelo zakone protiv trgovine ljudima i pozivam one koje to još nisu učinile da poštuju svoje obveze".

Većina identificiranih žrtava bile su državljani Rumunjske i Bugarske, dvije najsiromašnije države Unije, a niti jedna od njih nije uvela nove zakone. Vlade članica EU-a koje ne uvedu zajedničke zakone mogu snositi pravne posljedice ili biti novčano kažnjene.

Procjenjuje se da je gotovo 21 milijun ljudi u svijetu žrtve trgovine ljudima, po statističkim podacima Međunarodne organizacije rada za 2012. godinu.