c S
Dnevne novosti

Brammertz: Rasprava o ICTY-ju u UN-u propuštena je prilika

16.04.2013 07:14 SARAJEVO, 15. travnja 2013.Hina, Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je nedavna rasprava o radu Haaškog suda koja je organizirana u Ujedinjenim narodima predstavljala tek propuštenu priliku da se napravi pozitivni utjecaj na pomirenje.

Takvu ocjenu Brammertz je prenio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću i Bakiru Izetbegoviću s kojima se sastao u Sarajevu u sklopu radnog posjeta BiH. Kako je priopćeno nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Radmanović i Izetbegović Brammertzu su mogli ponoviti tek kako i u samoj BiH postoje različita stajališta o učinku ICTY-ja i njegovih presuda.

"Istaknuli su kako neke presude donose nemir u regiju, te da neće pridonijeti pomirenju na ovim prostorima, što, kako je rečeno, nije dobro ni za BiH, ni za regiju", stoji u priopćenju. Na sastanku je razgovarano i o nedavno održanoj debati pri Ujedinjenim narodima u New Yorku o ulozi ICTY-ja na kojoj je govorio i Radmanović u ime Predsjedništva BiH iznijevši i tom prigodom različita gledanja na dosege Haaškog suda.

Unatoč razlikama u gledanjima na rad ICTY-ja Brammertz je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s vlastima u Bosni i Hercegovini te pružio podršku Haaškog suda pravosudnim tijelima u BiH. Brammertz u BiH boravi u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji država regije s Haaškim tribunalom. Uoči dolaska u Sarajevo kazao je kako bi želio da pravosudna tijela u BiH brže procesuiraju predmete koje im je ranije ustupio ICTY.