c S
Dnevne novosti

Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv tri pripadnika HVO-a

17.04.2013 07:12 MOSTAR, 16. travnja 2013.(Hina), Županijski Hercegovalčko-neretvanski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane optuženih za teška zlostavljanja zatočenih bošnjačkih civila u logoru Dretelju kod Čapljine, izvijestila je u utorak Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Optužnica je potvrđena protiv bivšeg pripadnika Vojne policije HVO-a Mije Banovića i Ade Alagića te stražara u logoru u Dretelju Gojka Granića. BIRN navodi da su Banović, Alagić i Granić optuženi da su tijekom 1993. počinili ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u logoru Dretelj kod Čapljine.

Oni su u razdoblju od srpnja do rujna 1993., tukli i zlostavljali zatvorenike u Dretelju. Prema optužnici, Banović je više zatvorenika tukao s drškom puške, drvenom palicom, šakama i nogama, te ih tjerao da se međusobno tuku usljed čega su trpjeli teške patnje. On je zatočenike prisiljavao da goli leže na ugrijanom betonu usljed kako bi zadobili opekline.

Po navodima optužnice Alagić je duže vremensko razdoblje tukao dvojicu zatvorenika. Istodobno je Granić koji je bio stražar zajedno s drugim pripadnicima HVO-a tukao bošnjačke zatočenike u Dretelju.