c S
Dnevne novosti

Vlada uputila u saborsku proceduru Zakon o zaštiti prirode

19.04.2013 07:20 ZAGREB, 18. travnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o zaštiti prirode koji bi trebao dodatno poboljšati sustav zaštite prirode i uskladiti ga s Direktivama EU.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da se najvažnije novosti odnose na poboljšanje sustava zaštite prirode s posebnim naglaskom na definiranje, proglašavanje i očuvanje zaštićenih područja prirode te upravljanje njima. Poboljšanja se odnose na jasno određivanje kategorije zaštićenog područja od državnog i lokalnog značaja, te mogućnost da Vlada uredbom formira javnu ustanovu za upravljanje s dva ili više nacionalna parka ili parka prirode, odnosno javnu ustanove za upravljanje svim zaštićenim područjima.

Planovi i programi upravljanja na godišnjoj razini ubuduće će se donositi isključivo uz suglasnost ministarstva i izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave. Uoči Vladine sjednice Zmajlović je odgovarajući na novinarski upit odbacio mogućnost prodaje Brijuni Rivijere, ustvrdivši kako je to dezinformacija.

Ne radi se o prodaji, nego o unapređenju sustava upravljanja takvim ogromnim turističkim resursima, ali pod uvjetima i standardima vezanima za zaštitu prirode i upravljanja tim zaštićenim područjima, rekao je Zmajlović. Vlada traži način kako povećati kvalitetu turističke ponude u hrvatskim prirodnim resursima, a da pri tome Hrvatska ostane vlasnica tih resursa. Želimo unaprjeđenje kako bi to bila poluga razvoja, ustvrdio je Zmajlović.

Vlada je također osnovala povjerenstvo za koordinaciju obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koje će tijekom 2014. godine organizirati različite znanstveno-povijesne, književne i kulturne programe u suradnji s drugim zemljama regije, poput Mađarske i Austrije.