c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o VMO-u

22.04.2013 07:22 ZAGREB, 19. travnja 2013.Hina, Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o izmjenama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMO), kojim se domaći propisi vezani uz poslovanje veterinarskih ljekarni te njihove odgovornosti na tržištu usklađuju s direktivama EU-a.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako se zakonskim izmjenama u skladu s europskim direktivama uređuju postupci ispitivanja i stavljanja u promet VMO-a, kao skup aktivnosti koji se odnosi na otkrivanje, prikupljanje podataka, procjenu razumijevanja, prevenciju i postupanje u slučajevima nuspojava. Propisuje se kontrola kvalitete te oglašavanje VMO-a radi osiguranja njihove kvalitete, neškodljivosti i djelotvornosti kao proizvoda za zaštitu zdravlja životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi.

U tom se smislu utvrđuje plan za hitno postupanje veterinarskih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica u slučaju štetnih nuspojava prilikom povlačenja VMO-a. Utvrđuju se i uvjeti za privremenu zabranu obavljanja djelatnosti na malo ili ukidanje odobrenja izdanog veterinarskim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, koji su do sada bili utvrđeni samo za veleprodaje.

Zakon propisuje i obvezu izvještavanja nadležnog tijela o svakoj promjeni u odnosu na izdano odobrenje za promet veterinarsko medicinskim proizvodima na veliko ili malo te je propisano načelo dobre prakse u prometu tih proizvoda. Đurđica Sumrak (HDZ) naglasila je važnost predloženog zakona za zdravlje ljudi i životinja, posebno s obzirom na velike količine krivotvorenih lijekova na tržištu, kako za ljude, tako i za životinje.

Upozorila je kako se pretpostavlja da je čak 10 posto lijekova na tržištu krivotvoreno, te istaknula kako očekuje i da će promjene zakona, kojima se postupanje s VMO-om u cijelosti usklađuje s novom europskom koncepcijom sigurnosti hrane, i u tom području uzrokovati pozitivne učinke. Mario Moharić (SDP) istaknuo je kako povećani obujam poslova u području VMO-a zahtijeva specifična znanja i stručnost, naglasivši značaj preuzimanja europskih direktiva u domaće zakonodavstvo.

Saborski klubovi podržali su i Zakon o provedbi Uredbe EU vezano uz trgovinu ilegalno posječenim drvom i proizvodima od takvog drva, te pozvali na primjenu rigoroznih mjera za sprječavanje ilegalne sječe. Uredba govori o održavanju reda, upravljanju i trgovanju osnovnim šumskim proizvodima, te proizvodima prerade drva, kao prvom koraku prema rješavanju nezakonite eksploatacije šuma i s njome povezane trgovine.

Ističe se potreba za uspostavljanje sustava za izdavanje dozvola kao mjera koja treba osigurati ulaz u EU samo drvnoj sirovini i drvnim proizvodima koji su proizvedeni sukladno nacionalnom zakonodavstvu.