c S
Dnevne novosti

U vozačkim dozvolama od 1. srpnja i fotografije s "vjerskim" pokrivalima za glavu

22.04.2013 07:20 ZAGREB, 19. travnja 2013.(Hina), Ministar unutarnjih poslova prošli je tjedan donio novi Pravilnik o vozačkim dozvolama u kojem su na preporuku pučkog pravobranitelja izmijenjene odredbe o izgledu osoba na fotografijama ovog dokumenta pa se sada dopuštaju fotografije s pokrivalima za glavu koja se nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga.

Ističu da je slično rješenje prihvaćeno i u zemljama Europske unije, a primjenjivat će se od 1. srpnja 2013., izvjestli su iz ureda pučkog pravobranitelja Po "starom" Pravilniku vozačku dozvolu na kojoj se nalazila fotografija osobe s pokrivalom za glavu policija je izdavala iznimno i to samo starijim osobama koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje.

U postupku provedenom po pritužbi triju mlađih osoba muslimanske vjere kojima policija nije izdala dozvolu zbog marama koje su nosile na fotografijama, utvrđeno je da je ovakva naizgled neutralna odredba, u stvarnosti dovodila do višestruke diskriminacije po osnovi vjere i dobi. Mogućnosti izražavanja vjerskog opredjeljenja ili tradicije osoba javnim pokazivanjem vjerskih simbola ili odijevanjem, koje simbolizira pripadnost nekoj vjerskoj zajednici, u novije se vrijeme u velikom dijelu javnih diskusija i politika pretvorilo isključivo u pitanje sigurnosne politike, no ne kao apsolutni imperativ, jer je u srpnju 2011.

UN-ov Odbor za ljudska prava zaključio je kako je Francuska povrijedila prava na slobodu vjere Sika Ranjita Singha tražeći da na identifikacijskom dokumentu bude bez turbana. Odluci je pridonijelo i to što Francuska nije uspjela objasniti kako turban ometa identifikaciju, budući da ga Siki nose stalno i ne pokriva im lice, niti je uspjela objasniti vezu između turbana i rizika od prijevare i falsificiranje dokumenata, podsjećaju u uredu pučkog pravobranitelja.

Slični argumenti korišteni su i hrvatskom slučaju triju mladih pritužiteljica muslimanske vjere. Kako je riječ o fotografiji ljudskog lica, treba se upitati što je kod njega značajno za identifikaciju, odnosno koliko način odijevanja i pokrivalo za glavu (koje nije nikab niti burka) i koje se nosi svakodnevno, smanjuje mogućnost identifikacije osobe koja ga nosi, a pogotovo u kakvoj je vezi s njezinom dobi. Neka novija istraživanja pokazala su kako, suprotno uvriježenom stavu, važniju ulogu u prepoznavanja imaju obrve od očiju.

Također, jednako važnu ulogu imaju unutarnje karakteristike lica (oči, nos…) kao i vanjske (kosa i oblik čeljusti). Pokrivalo za glavu koje nose neke starije osobe, ali i neke mlade muslimanke onemogućuje percepciju određenih vanjskih elemenata npr. kose, ali u tom slučaju upravo ono predstavlja njihovu vanjsku karakteristiku, ističu u uredu pučkog pravobranitelja.