c S
Dnevne novosti

Francuski parlament potvrdio zakon o istospolnim brakovima

24.04.2013 07:08 PARIZ, 23. travnja 2013.(Hina/AFP), Francuski je parlament u utorak izglasao zakon koji istospolnim partnerima omogućuje sklapanje braka i usvajanje djece, a oporba je najavila da će prije nego zakon potpiše predsjednik Francois Hollande pokušati taj zakon srušiti na Ustavnom vijeću.

Zastupnici Nacionalne skupštine, gdje Hollandeovi socijalisti imaju apsolutnu većinu, potvrdili su zakon s 331 glasom, a protiv je bilo 225 zastupnika. Francuska je tako postala 14. zemlja u svijetu koja je ozakonila istospolni brak. Novi zakon, međutim, ne dozvoljava istospolnim parovima korištenje medicinski potpomognute oplodnje.

Ovaj potez, međutim, ima političku cijenu za ionako nepopularnog predsjednika. Oporba je po tom pitanju tražila referendum, što su vladajući odbili, a Hollandeovi kritičari mu predbacuju i činjenicu da se ne bavi pitanjem gospodarstva, koje je u vrlo lošem stanju.

Burna rasprava o istospolnim brakovima trajala je 137 sati. Zakon o istospolnim brakovima predstavlja najveću društvenu reformu u francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981. godine.