c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: spajanje BICRO-a i HAMAG-a je marketinški trik

25.04.2013 07:20 ZAGREB, 24. travnja 2013.Hina, Prijedlog izmjena Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojim će se Poslovno financijska agencija (BICRO) pripojiti Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG), saborska je oporba protumačila kao marketinški potez Vlade koji neće pomoći malim poduzetnicima.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros obrazložio je da se spajanjem dviju agencija djelatnost HAMAG-a proširuje na pružanje inovativnih instrumenata potpora za razvoj poduzetništva i obrta koji će se moći financirati iz financijske omotnice EU-a za razdoblje 2014. do 2020. Uvjeren je da će objedinjena agencija moći brže provoditi sve usluge namijenjene malom gospodarstvu, vodeći prije svega računa o inovativnom poduzetništvu.

"HAMAG BICRO moći će za poduzetnike lakše procijeniti tržišni potencijal njihovih ideja i znati kako ih onda stimulirati i pomoću potpora i drugih financijskih instrumenata, na primjer jamstava, i omogućit će im bolji pristup financiranju kroz fondove rizičnog kapitala u daljnjim fazama razvoja", rekao je Pros. Ivan Šuker (HDZ) ocijenio je da zakon dolazi s godinu i pol zakašnjenja, budući da bi efekte mogao dati tek u drugoj polovici sljedeće godine, dok istodobno raste nezaposlenost, pada industrijska proizvodnja i potrošnja, a rastu cijene.

Ustvrdio je da je ministar financija Slavko Linić obrtnicima nanio ogromnu štetu najavama o naplati PDV-a po izdanom računu, umjesto po naplati. "Može ministar poduzetništva marketinški i PR-ovski pričati - 'mi ćemo se dogovarati'. Može Vlada u ovaj visoki dom slati da odustaje od hitnog postupka, od Zakona o PDV-u. To je već izazvalo negativne efekte kod obrtnika i ti efekti su daleko negativniji od nekakvih pozitivnih naznaka iz kojih se vrlo teško može iščitati što će od njih obrtnici dobiti", rekao je Šuker.

Upozorio je i da bi predloženi zakon banke i poduzetnike mogao usmjeriti prema HAMAG-ovim jamstvima te da bi ti krediti na kraju mogli doći na naplatu državi. "Blago zemlji koja ima ovoliku pamet, a gdje je ta pamet bila kada su ti koji je sada prosipaju bili na vlasti", komentirao je Marin Jurjević (SDP). Hrvatsku je usporedio s trkačem na 100 metara. "Oni su tom trkaču odsjekli nogu, a sada viču na trenera, 'ala, je ti spora, nikako da do cilja dođe'", rekao je Jurjević.

Laburist Nikola Vuljanić kazao je da ga "zapanjuje količina neopravdanog optimizma kod ministara i njihovih zamjenika". "Novom organizacijom reorganiziramo ovo što sada ne funkcionira, što ni na koji način ne pomaže. Spajamo, razdvajamo, pretačemo iz šupljeg u prazno i ne događa se ništa", ustvrdio je Vuljanić, upozorivši da se poduzetnici žale na kompliciranu i neučinkovitu administraciju, na što Vlada ne reagira.

Boris Blažeković (HNS) laburistima je spočitnuo da iznose netočne podatke kako bi potkrijepili tvrdnju da je država loš gospodar. "Bez obzira na sve činjenice, laburisti demagoškim dodvoravanjem građanima neprestano i uporno iznose krive podatke", rekao je Blažeković, ustvrdivši da je riječ o podacima koji se lako provjere "jednim klikom miša".

"Laburisti ne misle da je država loš gospodar. Mislimo da je lopovska država loš gospodar, ona koju su vodili, organizirali i opljačkali lopovi", odgovorio mu je Vuljanić, a njegov stranački kolega Branko Vukšić HNS-ovce je prozvao da su na čelo HEP-a postavili "čovjeka koji je upropastio tvornicu stolaca (Zlatka Koračevića)" . "Sada nam ovi u HEP-u govore, pa koga ste nam to poslali, samo ga čuvamo da ga ne ubije struja", rekao je Vukšić. Na stranačko kadroviranje u HEP-u požalio se i Boro Grubišić (HDSSB), koji kaže da je "jedini uvjet za direktora HEP-a da zna promijeniti osigurač".

Predloženi zakon nazvao je "verbalnom ekvilibistrikom u kojoj ne vidi ništa konkretno". Podsjetio je da po županijama i gradovima već postoje agencije s konzultantima i stručnjacima koji su do sada iskazali u povlačenju novca iz predpristupnih fondova. "Čini mi se da je ovdje riječ o tome da se i taj segment centralizira u novoj agenciji i da se u njoj tako centraliziranoj ovdje u Zagrebu odlučuje o projektima i programima sa područja cijele Hrvatske. To je ono što je potvrđeno i što se iz potiha se govori, ne javno jer se svi boje da će im se, ako spomenu nekog iz visoke politike, u trenutku kada budu nudili svoje projekte reći - ne, ti ne možeš", kazao je Grubišić.