c S
Dnevne novosti

Ministri EU-a u Dublinu raspravljali o klimatskim promjenama

25.04.2013 07:16 ZAGREB, 24. travnja 2013.(Hina), Drugog dana neformalnog sastanka Vijeća EU-a za zaštitu okoliša u Dublinu, na kojem je sudjelovao i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministri su raspravljali o klimatskim promjenama i novom krugu pregovora na međunarodnoj razini čiji je cilj uvođenje novog globalnog, pravno obvezujućeg klimatskog režima za razdoblje od 2020. do 2030. godine, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Kako je priopćeno, ministrima je na sastanku predstavljeno najnovije izvješće Europske komisije o međunarodnim klimatskim pregovorima. Novi međunarodni sporazum trebao bi biti finaliziran do 2015., a primjenjivao bi se od 2020. U tom smislu, Europska komisija upravo priprema prijedlog okvira za razdoblje do 2030., koji će predstaviti do kraja ove godine.

Za Hrvatsku je ovo jedna od prioritetnih tema i bit će aktivno uključena u proces pripreme i usvajanja budućeg globalnog sporazuma s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za razdoblje nakon 2020. godine, koji bi trebao obuhvatiti sve države. Hrvatska već sada provodi aktivnosti na izradi niskougljične strategije razvoja i utvrđivanja mjera smanjenja emisija stakleničkih plinova iz svih sektora.

Na kraju sastanka, na zajedničkom ručku raspravljalo se o Zelenoj knjizi o klimatskoj i energetskoj viziji do 2030. godine, objavljenoj potkraj ožujka. Sadašnja klimatsko-energetska politika Europske unije obuhvaća razdoblje do 2020. godine, a s ovim najnovijim konzultacijskim dokumentom stvoren je prvi nacrt okvira i prijedloga ciljeva u sektorima energetike i klime do 2030. Konzultacije o Zelenoj knjizi traju do srpnja ove godine, kaže se u priopćenju.