c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: u strategiji nedovoljno kontinentalnog turizma

26.04.2013 07:20 ZAGREB, 25. travnja 2013.Hina, Prijedlog strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. tijekom posljepodnevne rasprave dobio je potporu saborskih klubova i zastupnika, ali je oporba upozorila da se nije dovoljno vodilo računa o kontinentalnom turizmu, domaćim turistima, a zamjerili su i nezadovoljavajuću koordinaciju među ministarstvima.

Oporba je, uz ostalo, upozorila i na potrebu produženja sezone, nedovoljnu kapacitiranost lokalne samouprave, apartmanizaciju obale, ali i na zanemarivanje razvoja otoka u predloženoj strategiji. "Govorimo o hrvatskom turizmu kao o ekološkoj destinaciji, a onda upravo tamo gdje Ministarstvo turizma planira povećanje kapaciteta i razvoj turizma Ministarstvo gospodarstva odobrava prljave industrije", upozorila je Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), uz primjedbu da svaki resor donosi neke svoje strategije i planove, ne razmišljajući o cjelini. Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je da je resorno ministarstvo u razvoju turizma "očito ciljalo na strane, a ne domaće turiste", kao i na turistički razvoj priobalja, bez da se vodilo dovoljno računa o neiskorištenim kapacitetima istočne Slavonije, Baranje i Srijema.

Na nedovoljnu zastupljenost kontinentalnog turizma u stategiji upozorio je i Željko Šemper (HSU) te poručio da se moraju iskoristiti svi potencijali hrvatskog teritorija ako "želimo produžiti sezonu, povećati prihode i zaposlenost u turizmu". Da kontinentalni turizam nije dovoljno zastupljen u strategiji mišljenja je bio i Zoran Vinković(HDSSB), koji je istaknuo nepovezanost regija i strategija, zbog čega i dalje u turističkoj ponudi nema dovoljno domaćih proizvoda. Goran Beus Richembergh (HNS) je pak ocijenio kako je predložena strategija "najkvalitetnija analiza stanja u hrvatskom turizmu do sada".

"Nemoguće je procjenjivati mogućnosti razvoja bez jasnog stava o tome gdje smo i u kojim se okolnostima nalazimo", istaknuo je Richembergh, koji smatra da predloženi dokument sadrži jasnu snimku postojećeg stanja i viziju razvoja. Njegovo mišljenje nije dijelio i HDZ-ov Dujomir Marasović koji je u pojedinačnoj raspravi ocijenio da je riječ o listi dobrih želji, a ne o nekoj osmišljenoj strategiji. Njegov stranački kolega Jasen Mesić također sumnja da će navedene brojke biti i ostvarene, a svoju skepsu je obrazložio dosadašnjim rezultatima Vlade i njezina Plana 21. "Nakon godinu i nešto stvarno imamo jedan strateški dokument. Za čestitati, pohvalno", poručio je Mesić.

Ana Lovrin (HDZ) upozorila je na zapostavljenost otoka u strategiji, ali i da bi predviđenom gradnjom novih kapaciteta moglo doći do onoga što se najmanje želi - još više betona i još više kapaciteta koji će zjapiti prazni 10 mjeseci u godini. Kao najvažniji izazov istaknula je iskorištenost postojećih kapaciteta duže od 2 mjeseca godišnje što je, ustvrdila je, sadašnji prosjek. Ministar turizma Darko Lorencin u završnom osvrtu rekao je kako shvaća skepticizam oporbe, ali i smatra da u idućih sedam godina ima prostora i vremena za realizaciju zacrtanih ciljeva. "Ovo je prvi dokument koji se suočio s prednostima i nedostacima privatnog turističkog sektora", rekao je ministar.

Kao jednu od mjera u rješavanja uočenih nedostataka najavio je projekt izgradnje bazena, kao ključan potez za produljenje sezone, te difuzne hotele koji bi trebali podići kvalitetu privatnog smještaja. Već nakon ove sezone, a pogotovo nakon iduće, spremni smo analizirati ostvaruju li se postavljeni ciljevi, poručio je ministar, uvjeren da je riječ o prekretnici u upravljanju turističkim proizvodom. Sabor je danas zaključio s radom, a zasjedanje nastavlja sutra u 10 sati glasovanjem o dosad raspravljenim točkama dnevnoga reda.