c S
Dnevne novosti

Sud u Strasbourgu: u Hrvatskoj strane nisu jednake u žalbenim postupcima

26.04.2013 07:18 ZAGREB, 25. travnja 2013.(Hina), Europski sud za ljudska prava prihvatio je u četvrtak dvije tužbe protiv Hrvatske utvrdivši da su dvojici osuđenika - Zajku Zahiroviću i Mariju Erkapiću povrijeđena ljudska prava jer njihova obrana u žalbenim postupcima nije imala isti položaj kao tužiteljstvo pa im je dosuđena odšteta po 1500 eura i sudski troškovi.

Pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog trostrukog pokušaja ubojstva 38-godišnji Zahirović obratio se sudu u Strasbourgu tvrdeći kako mu je prekršeno pravo na pravedno suđenje jer ga Vrhovni sud nije obavijestio o mišljenju državnog odvjetnika o njegovoj žalbi i nije pozvao na ročište na kojem se o njoj raspravljalo. Time je, smatra, prekršeno i načelo jednakosti strana u postupku. Sud u Strasbourgu dao mu je pravo utvrdivši da je Hrvatska u njegovu slučaju prekršila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te mu je dosuđeno 1500 eura odštete i 3073 eura za troškove postupka.

Njegova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan izrazila je zadovoljstvo odlukom suda u Strasbourgu koji je, po njezinim riječima, utvrdio pogreške u hrvatskome pravnom sustavu, to jest nejednakost strana u žalbenim postupcima. Ta nejednakost se, objasnila je, ogleda u tome što drugostupanjski sud u žalbenom postupku spis i žalbu optuženika dostavlja mjerodavnome državnom odvjetništvu na mišljenje, no to mišljenje ne dostavlja i optuženikovoj obrani. Zahirovićeva odvjetnica istaknula je da je sud u Strasbourgu utvrdio i da se u Hrvatskoj krše prava optuženika da budu nazočni suđenju.

Kao primjer navela je redovitu praksu Vrhovnog suda da na žalbena ročišta ne zove optuženike koji su u zatvoru. "Problem je u odredbi Zakona o kaznenom postupku prema kojoj se na sjednici vijeća drugostupanjskog suda prisutnost optuženika koji je u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne osigurava samo ako predsjednik vijeća ili vijeće smatraju da je to svrhovito", rekla je za Hinu Drenški-Lasan i pritom zaključila da zakonodavac mora ispraviti pogreške u sustavu koje je uočio Europski sud za ljudska prava. Zahirović je u studenome 2009. proglašen krivim zbog trostrukog pokušaja ubojstva - policajca, njegova kolege te vlasnika noćnog kluba "Columbia" u srpnju 2003. na Krugama u Zagrebu. On je pištoljem ranio u ruku i prepone policajca Krunoslava Garšića, a zatim je pucao prema drugoj dvojici, ali ih je promašio.

Zagrebački Županijski sud osudio ga je na šest godina zatvora, a Vrhovni je kaznu povisio na osam godina. Sudu u Strasbourgu žalio se pošto mu je hrvatski Ustavni sud 2011. odbio tužbu. Osuđenik zbog raspačavanja heroina 46-godišnji Mario Erkapić žalio se tvrdeći kako se presuda protiv njega iz 2005. temeljila uglavnom na usmenim izjavama suoptuženika, ovisnika o heroinu koji su bili na odvikavanju od droge, a koji su tvrdili da ih je policija zlostavljala tijekom ispitivanja.

Sud u Starsbourgu je i u njegovom slučaju utvrdio kršenje prava na pravedno suđenje. I on je dobio 1500 eura odštete te 2500 eura za troškove postupka. Erkapić je bio osuđen na osam godina zatvora zbog organiziranja mreže preprodavača heroina. Prema presudi, morao je vratiti gotovo 700 tisuća kuna "zarađenih" na preprodaji droge. Teretilo ga se da je od 1998. do 2001. prodao najmanje tri kilograma heroina, a uz njega je bilo optuženo još 12 osoba.