c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila izmjene Strategije prostornog uređenja

26.04.2013 07:12 ZAGREB, 25. travnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila izmjene i dopune Strategije prostornog uređenja Republike Hrvatske koje obuhvaćaju izmjene u području cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa te cjevovodnog transporta i energetskog sustava.

U cestovnom prometu izmjene i dopune se odnose na prekategorizaciju cesta iz autoceste u brzu cestu (Zagreb - Sv. Helena - Koprivnica i Zagreb - Bjelovar), na korekciju trasa Šibenik - Knin i dio oko Zadra, čvor Rijeka te na varijantno rješenje autoceste Zagreb - Dubrovnik - čvor Osojnik. U željezničkom prometu preciziraju se pojedine trase pruga, a u pomorskom dopunjen je dio koji se odnosi na industrijsku luku Plomin.

Dopuna se odnosi i na luku otvorenu za međunarodni promet Šibenik, a dana su i tumačenja vezana uz industrijsku luku na Krku i ostale tražene sadržaje unutar sustava luke Rijeka i sustava luke Ploče. U cjevovodnom transportu dopunjen je dio u dijelu planiranih koridora produktovoda, terminala Žitnjak i planiranih plinovoda i naftovoda. Energetski sustav dopunjen je lokacijom TE Slavonski Brod i TE Plomin s pripadajućim 400 kV dalekovodima.

Prezentaciju resorne ministrice Anke Mrak Taritaš pohvalio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji izmjene i dopune Strategije prostornog uređenja smatra jednom od ključnih faza u pripremi velikih investicijskih projekata. Ovo je poruka onima koji pričaju o Potemkinovim selima da to nije istine i da Vlada radi polako, sustavno i pažljivo, svladavajući prepreke investicijama, kaže Grčić. "Rješavamo probleme i prepreke koje nameću jedinice regionalne i lokalne samouprave opstruirajući vrlo važne investicije", dodaje.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ocijenila je da je strategija direktan doprinos popravljanju investicijske klime, dok je premijer Zoran Milanović poručio kako nema strahova od Potemkinovih sela premda bi ona bila dobra turistička atrakcija. "Ovo ćemo ostvariti, ne na silu, nego silom zakona", kaže Milanović.