c S
Dnevne novosti

Vlada odredila visine naknada za promidžbu na lokalnim izborima

26.04.2013 07:08 ZAGREB, 25. travnja 2013.Hina, Hrvatska vlada je donijela odluke o visinama naknada za troškove izborne promidžbe na lokalnim izborima koji će se održati 19. svibnja, a koje će se isplaćivati iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju političke stranke i liste grupe birača koje osvoje najmanje jednog člana predstavničkog tijela. Kriterij je broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, a kreće se od tisuću kuna za člana općinskih vijeća u jedinicama do 1000 stanovnika, do 5 tisuća kuna za člana gradskog vijeća i županijske skupštine u jedinicama od 100.001 do 200.000 stanovnika. Naknada za člana županijske skupštine u jedinicama od 200.001 do 500.000 stanovnika iznosi 7500 kuna, a 10.000 kuna za člana zagrebačke Gradske skupštine (Zagreb ima više od 700.000 stanovnika).

Naknadu na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i za izbor zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova od ukupnog broja birača izašli na izbore. Naknada se raspoređuje između kandidata za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, razmjerno dobivenim glasovima.

Naknada za najveći broj dobivenih glasova kandidata za prvi izborni krug na izborima za gradonačelnika i općinskog načelnika i njihove zamjenike u jedinicama lokalne samouprave koje imaju do 3000 stanovnika iznosi 5000 kuna, pa do 100.000 tisuća kuna na izborima za gradonačelnika Zagreba i njegove zamjenike. Za svaki idući krug izbora, naknada će iznositi 20 posto od iznosa naknade utvrđenog za prvi izborni krug. Naknada za kandidate na izborima za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana koji se biraju iz reda nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, iznosi 50 posto od iznosa utvrđenog za izbore općinskih načelnika, gradonačelnika i župan u istim jedinicama.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako je riječ o tri posto manje novca nego što je za tu namijenju isplaćeno za prošle lokalne izbore. Vlada je dala suglasnost na Odluku o isplati trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2012. Neto dobit Fonda iznosila je nešto manje od 128,7 milijuna kuna (trećina je 42,895 milijuna kuna). Od tog iznosa 40,895 milijuna kuna dodijelit će se Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te će biti isplaćeno oko 8800 stipendija, a dva milijuna kuna Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za poboljšanje ekonomskog i materijalnog položaja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Vlada je radi poboljšanja učinkovitosti odlučila izmijeniti unutarnji ustroj Glavnog tajništva Vlade te se umjesto dosadašnje Službe administrativnih, općih, tehničkih i pomoćnih poslova ustrojavaju dvije nove službe - Služba za uredsko poslovanje i Služba za opće poslove. "Riječ je o organizacijskim promjenama koje ne zahtijevaju novo zapošljavanje", rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Radom dviju novoustrojenih službi upravljat će pomoćnici glavnog tajnika.