c S
Dnevne novosti

Predsjedniku FBiH Budimiru određen jednomjesečni pritvor

29.04.2013 07:10 SARAJEVO, 28. travnja 2013. Hina, Sud Bosne i Hercegovine u nedjelju je odredio jednomjesečni pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koji je u petak uhićen pod optužbom za korupciju, potvrdila je u poslijepodnevnim satima glasnogovornica toga suda Asja Papo.

Sud je ovime uvažio zahtjev državnog odvjetništva, koje je procijenilo kako bi Budimir i njegovi suradnici, ukoliko bi ih se pustilo na slobodu, mogli pobjeći iz zemlje ili utjecati na svjedoke odnosno pokušati uništiti dokaze."Sud je zaključio da su izvršena kaznena djela ostvarena od strane najviših dužnosnika izvršne vlasti FBiH, čime je narušen ugled države BiH i njezina pravosudnog sustava", kazala je Papo. Uz Budimira, jednomjesečni pritvor određen je i njegovu savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku federalnog povjerenstva za pomilovanja Hidajetu Haliloviću te Saudu Kulosmanu i Ivanu Jurčeviću, predsjednicima bošnjačke odnosno hrvatske udruge razvojačenih branitelja.

Svi oni osumnjičeni su za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita kako bi osuđenima na zatvorske kazne pogodovali pri dobivanju pomilovanja, koja je potpisivao Budimir.Na odluku suda o određivanju pritvora obrana osumnjičenih može uložiti žalbu u roku od 24 sata, što su odvjetnici odmah i najavili. Određivanje pritvora odmah je osudila Stranka pravde i povjerenja (SPP), na čijemu je čelu aktualni predsjednik Federacije BiH."Živko Budimir je smetnja, prepreka, kamen spoticanja onima koji se već godinama održavaju u političkom vrhu BiH, dok sudski procesi protiv njih odlaze u zastaru ili čiji predmeti završavaju u ladicama tužiteljstva BiH", stoji u priopćenju SPP-a.

Stranka sugerira kako se Budimirovim pritvaranjem zapravo pokušava osigurati da njegove ovlasti preuzmu dvojica dopredsjednika FBiH, ne bi li oni proveli ranije planiranu smjenu entitetske vlade. Pritvaranje Budimira prouzročit će probleme u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Ukoliko on sam ne podnese ostavku, njega može smijeniti jedino entitetski ustavni sud pod uvjetom da takav zahtjev podnesu po dvije trećine zastupnika iz obadva doma federalnog parlamenta. U međuvremenu, dio ovlasti predsjednika mogu preuzeti dvojica dopredsjednika, no ustavom nije precizno definirano kakve oni odluke zapravo mogu donositi.