c S
Dnevne novosti

Srbijanska skupština potvrdila bruxelleski sporazum Beograda i Prištine

29.04.2013 07:03 BEOGRAD, 27. travnja 2013.(Hina) Skupština Srbije većinom glasova u petak kasno navečer usvojila je vladino izvješće o pregovorima Beograda i Prištine čiji je integralni dio i sporazum o normalizaciji odnosa postignut u Bruxellesu 19. travnja.

Za sporazum su glasovala 173 zastupnika vladajuće većine i oporbene partije - Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, te koalicija Srpski pokret obnove -Demokršćanska stranka Srbije. Sporazum nije dobio potporu 24 zastupnika Demokratske stranke Srbije, te pojedinih zastupnika s Kosova, jedan zastupnik se suzdržao, a pet ih nije glasovalo. Vladino izvješće sadrži i sporazum od 15 točaka koji su u Bruxellesu prošlog tjedna parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaci.

Sjednica parlamenta započela je u petak prije podne, a uoči rasprave ispred zgrade Doma narodne skupštine u središtu grada održan je prosvjed desničarskih i nacionalističkih pokreta, organizacija i udruga. Sporazumu se protive i Srbi sa sjevera Kosova koji ga odbijaju sprovesti i traže referendum. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ranije danas je, u povodu mogućnosti da se raspiše referendum, rekao kako je za EU ključno da srpske vlasti osiguraju da u provođenju sporazuma sudjeluju svi koji su tim sporazumom obuhvaćeni, te da način kako će to učiniti ne ovisi o Bruxellesu, već o Beogradu.