c S
Dnevne novosti

Josipović: 1. svibnja obilježavamo u ozračju krize i prosvjeda

01.05.2013 07:14 ZAGREB, 30. travnja 2013.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je građanima Međunarodni praznik rada uz poruku da i ove godine 1. svibnja obilježavamo u ozračju višegodišnje gospodarske krize i prosvjeda protiv osiromašenja i socijalnih nepravdi.

Kriza pogađa gotovo sve građane, a najviše nezaposlene, umirovljenike, radnike koji rade a ne primaju plaću, te mlade ljude koji čekaju prvi posao. Mnoge obitelji teško žive, kaže se u čestitci. "Prvi svibnja stoga je dan kada treba upozoriti na nužnost da se poštuju prava radništva i na obvezu države da vodi računa o tome da svatko ima stvarnu mogućnost zaposlenja i dobiva pravednu plaću. To je uvjet društvene stabilnosti i napretka", ističe Josipović.

Predsjednik Republike naglašava da su oni koji imaju vlast na bilo kojoj razini, uključujući i poluge ekonomske moći, dužni najviše pridonositi izgradnji društvenih odnosa u kojima će se na prvo mjesto staviti pošten rad i afirmirati pošteno stečeno znanje. Jednako je važno proširiti i osnažiti socijalni dijalog, kako bi se uspješno i pravedno zadovoljili interesi svih društvenih slojeva. Josipović podsjeća da je Hrvatska postiga velike povijesne ciljeve stvaranja i obrane neovisnosti, a sada stoji pred ostvarenjem još jednog velikog cilja - ulaska u Europsku uniju. "Vjerujem da ćemo ostvariti i cilj pravednijeg društva i boljega života za sve hrvatske građane", poručuje hrvatski Predsjednik u prvosvibanjskoj čestitci.