c S
Dnevne novosti

Lesar: hitno utvrđivanje ustavnosti dva izborna zakona

01.05.2013 07:12 SISAK, 30. travnja 2013. (Hina), Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je u utorak u Sisku da su laburisti Ustavnom sudu uputili prijedlog hitnog postupka za utvrđivanje ustavnosti članaka dva izborna zakona, kojima se, po njihovom mišljenju, narušava ustavno načelo trodiobe vlasti.

"Riječ je o Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor i Zakonu o lokalnim izborima, koji zbog neusklađenosti odredbi omogućuju istovremeno obnašanje dužnosti općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika i dužnosti saborskog zastupnika. Također je moguće istodobno obnašanje dužnosti načelnika ili gradonačelnika, te člana županijske skupštine, odnosno predstavničkog tijela područne ili regionalne samouprave", istaknuo je Lesar.

"Obnašanje dviju funkcija je nespojivo, jer pojedinac tako može kao zakonodavna vlast sudjelovati u donošenju zakona, a zatim ih kao izvršna vlast provodi. Mi smo već pri donošenju spornih članaka zakona reagirali amandmanima koji su odbijeni. Vjerujemo da će se nakon lokalnih izbora neki načelnici ili gradonačelnici morati povući s jedne funkcije ", objasnio je Lesar. Predsjednik Hrvatskih laburista je spomenuo kako će stranka lokalne izbore dočekati sa 170 izbornih lista, a u 49 jedinica lokalne i regionalne samouprave kandidirala je svoje članove za župane ili načelnike.