c S
Dnevne novosti

Prihvaćene zajedničke preporuke parlamentarnog odbora RH-EU

01.05.2013 07:11 SPLIT, 30. travnja 2013.(Hina), Zajednički parlamentarni odbor RH-EU na svom je 17. sastanku, održanom u splitskom hotelu Le Meridien Lav, prihvatio u utorak prijedlog zajedničkih preporuka u deset točaka kojima se, među ostalim, pozdravlja ulazak Hrvatske u EU i završno pozitivno izvješće o monitoringu što ga je EK objavila 26. ožujka.

Prijedlog zajedničkih preporuka, kako se navodi u obrazloženju, upućuje se Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje RH i EU. Predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Andrej Plenković ocjenio je kako su danas usvojenim zajedničkim preporukama "identificirani svi bitni elementi u odnsima između Hrvatske i Europske unije u posljednjih nekoliko mjeseci". "Srdačno pozdravljamo predstojeće pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine kao njezine 28. države članice", navodi se u prvoj točki zajedničkih preporuka. Drugom se pozivaju sve države članice EU-a "koje još nisu izvršile postupke ratifikacije Ugovora o pristupanju da to pravodobno učine".

Ugovor još nisu ratificirale Danska i Njemačka, a najavljeno je da će to učiniti 2. i 16. svibnja. Zajednički parlamentarni odbor RH–EU u preporukama je pozdravio "pozitivno i konačno izvješće o praćenju priprema Hrvatske za članstvo koje je Europska komisija objavila 26. ožujka 2013., a koje navodi da će RH do datuma pristupanja ispuniti sve prioritetne aktivnosti navedene u Komisijinom Sveoubuhvatnom izvješću o praćenju priprema iz listopada 2012. te da se Hrvatska smatra općenito dobro pripremljenom za preuzimanje obveza koje proizlaze iz članstva Europskoj uniji.

Također je pozdravljena odlučnost Hrvatske da nastavi provoditi reforme prije i poslije datuma pristupanja, sukladno preporukama Komisije, a u interesu Hrvatske kao buduće članice Europske unije. Države članice EU-a u preporukama su pozvane da odrede "minimalne restrikcije" za slobodu kretanja radnika iz tranzicijskih zemalja omogućene člankom 18. Ugovora o pristupanju. Zajednički parlamentarni odbor pozdravio je i "hrvatski proces usklađivanja sa šengenskim zakonodavstvom, kao i njegovu primjenu u provedbi". Pozdravljena je i predanost Hrvatske aktivnoj i konstruktivnoj ulozi u regionalnoj suradnji.

Zajednički je odbor pozdravio izbor 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament te pozvao vladu i druge sudionike da pojačaju napore u komuniciranju Europske unije hrvatskim građanima kako bi se postigao veći odziv birača na iduće izbore za Europski parlament 2014. godine. Dvodnevno zasjedanje Zajedničkog parlamentarnog odbora RH–EU u Splitu ujedno je posljednji sastanak toga tijela koje je u proteklih deset godina razmatralo sva bitna pitanja u odnosima Hrvatske i Europske unije.