c S
Dnevne novosti

Ciparski parlament prihvatio mjere uz paket pomoći

02.05.2013 07:08 NIKOZIJA, 30. travnja 2013.(Hina), Ciparski parlament prihvatio je u utorak paket mjera Europske unije koje će toj zemlji pomoći da izađe iz krize, ali će morati zatvoriti drugu po veličini banku, a velike će gubitke pretrpjeti i neosigurani štedni ulozi, zbog čega Ciprani sve glasnije traže izlazak iz eurozone.

Veoma tijesnom većinom od samo dva glasa parlament je prihvatio uvjete pod kojima će Cipar dobiti od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda paket pomoći vrijedan deset milijarda eura . U glasanju je 29 zastupnika iz triju stranaka vladajuće koalicije desnoga centra prihvatilo tu odluku, a 27 ih je bilo protiv. Vladini su dužnosnici upozoravali Ciprane da će zemlja bez paketa pomoći već idući mjesec bankrotirati te neće moći isplaćivati plaće i mirovine.

"Nažalost, za nas je (paket pomoći) jednosmjerna ulica. Njime ćemo izbjeći bankrot i on nam pruža izglede, iako uz brojne prepreke, za izlazak iz ove oluje", rekao je Averof Neofitu, predsjednik vladajuće desničarske stranke demokratskog zbora. Paket pomoći EU-a i MMF-a ne može se usporediti ni s kakvom dosadašnjom financijskom pomoći, jer on zahtijeva od štediša da podnesu trošak rekapitalizacije banaka izloženih zaduženoj Grčkoj. Oporbene stranke tvrde da će zbog paketa pomoći Cipar ostati rob stranih kreditora.

"Glas 'za' ciparskoga parlamenta najveći je poraz u našoj povijesti dugoj osam tisuća godina", rekao je na izvanrednoj sjednici parlamenta koja je počela u utorak, zastupnik George Perdikis iz stranke zelenih. "Demokratski izabranim zastupnicima pištolj je uperen u glavu i moraju pristati na ropstvo", dodao je. Cipar je malena zemlja eurozone, od njega su manje samo Malta i Luksemburg, a čekaju ga još najmanje dvije godine gospodarske bijede i rekordne nezaposlenosti kad mjere štednje počnu djelovati.

U utorak se oko parlamenta okupilo tristotinjak prosvjednika koji su političare nazivali "lopovima", a jedna je skupina donijela i vješala koja su, govorili su, namijenjena zastupnicima. Komunistička stranka AKEL drži da bi Cipar morao potražiti alternativne izvore financiranja, među ostalima i izlaskom iz eurozone u koju je ušao 2008.