c S
Dnevne novosti

Sindikati zabrinuti zbog dijela programa zbrinjavanja u Brodosplitu

03.05.2013 07:08 SPLIT, 2. svibnja 2013.(Hina), Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Brodosplitu Joško Franić zabrinut zbog mogućnosti pokretanja stečajnog postupka nad splitskim škverom koja se spominje u programu zbrinjavanja, ocijenio je danas da sindikati te tvrtke ne prihvaćaju nikakvu opciju stečaja.

U programu zbrinjavanja radnika Brodosplita, u procesu njegova restrukturiranja, koji je potpisao predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo, među ostalim se navodi da će "u slučaju otvaranja stečaja nad društvima u grupaciji Brodosplitu u sljedećih deset godina biti pravno nemoguće na navozima Brodosplita i hangarima pokrenuti brodogradnju kao temeljnu ili sporednu djelatnost". Zabrinut zbog mogućnosti pokretanja stečaja, Franić je izjavio kako sindikati Brodosplita ne prihvaćaju "nikakvu opciju stečaja" te tvrtke."Mi kao sindikati želimo da u Brodosplitu temeljna djelatnost ostane upravo gradnja brodova", rekao je Franić večeras za Hinu.

Po njegovim riječima, Brodosplitu je najveća opasnost nedostatak novih poslova, a, kako je rekao, "sindikati su program restrukturiranja tražili od novog vlasnika zbog nastavka socijalnog dijaloga" i još ga očekuju. "Vlada RH je s Europskom komisijom (EK) ispregovarala zabranu davanja nelegelanih potpora, smanjenje proizvodnih kapaciteta i kompenzacijske mjere, na sebe je preuzela teret velikih financijskih ulaganja čije će trošenje kontrolirati, a obveza kupca je da poštuje ispregovarano", istaknuo je Franić. Dodao je da je za stečaj mjerodavan isključivo Trgovački sud.

Ako Vlada RH, koja zajedno s Europskom komisijom kontrolira proces restrukturiranja sljedećih pet godina, zaključi da proces ne ide dobrim smjerom, može promijeniti vlasništvo u dogovoru s Europskom komisijom ili likvidirati brodogradilište, što nije krajnji cilj zbog socijalnog aspekta u Dalmaciji, rekao je Franić. Predstavnici Vlade RH i samoborskog DIV-a potpisali su u veljači ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split.

DIV, čiji je vlasnik Tomislav Debeljak, za nešto više od osam milijuna dionica Brodosplita, ili 99,78 posto, izdvojit će 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni program restrukturiranja. Ugovor i Plan restrukturiranja sadrže i dogovorenu dinamiku plaćanja troškova restrukturiranja novog vlasnika i države tijekom pet godina. Sveukupni troškovi restrukturiranja viši su od 13 milijardi kuna.