c S
Dnevne novosti

Mimičino saslušanje u Europskom parlamentu 4. lipnja

07.05.2013 07:10 BRUXELLES, 6. svibnja 2013. Hina, Prvi hrvatski povjerenik Europske komisije Neven Mimica, kojemu je dodijeljen resor zaštite potrošača, bit će saslušan 4. lipnja pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, doznaje se u ponedjeljak iz parlamentarnih izvora.

Hrvatska vlada predložila je Mimicu za povjerenika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je 25. travnja tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača. Svaki povjerenik mora proći saslušanje pred nadležnim odborom Europskog parlamenta. Zastupnici uglavnom propituju kompetentnost kandidata za taj resor, a slobodni su pitati što god hoće i izvan toga. Nakon saslušanja pred odborom o kandidatu se izjašnjava cijeli sastav Europskog parlamenta, kandidat mora dobiti jednostavnu većinu glasova. Novog povjerenika mora još potvrditi Vijeće EU-a, to jest zemlje članice.

Mimica će preuzeti dio resora koji je sada pokriva povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Tonio Borg. Sada se taj resor dijeli na dva dijela - zdravstvo kojem na čelu ostaje Borg i na zaštitu potrošača. Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Europskoj komisiji. Sadašnji kolegij Europske komisije ima sedam potpredsjednika, uključujući i Catherine Ashton koja je istodobno i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i koja predsjedava Vijećem za vanjske poslove. Sadašnji sastav Komisije, čiji mandat istječe na jesen sljedeće godine, ima devet žena. Mimičinim dolaskom povećat će se broj povjerenika koji dolaze iz stranaka lijevog centra sa šest na sedam. Najviše povjerenika, njih 13, dolazi iz stranaka desnog centra, a liberali imaju osam članova.

Komisija i njezini povjerenici trebaju djelovati neovisno od nacionalnih vlada i podupirati interese Unije kao cjeline. Jedna od glavnih zadaća Komisije je predlaganje novih europskih zakona, koje predstavlja Europskom parlamentu i Vijeću EU-a. Komisija je izvršno tijelo EU-a i odgovorna je za provedbu odluka Parlamenta i Vijeća, što znači da upravlja svakodnevnim poslovima EU-a te nadzire trošenje njezinih sredstava.