c S
Dnevne novosti

Vučić: Država neće upotrijebiti silu i moć u zaštiti interesa

07.05.2013 07:09 BEOGRAD, 6. svibnja 2013.(Hina), Srbija će naći način da zaštiti svoje interese bez uporabe sile i moći, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić u povodu sastanka u utorak s vođama Srba sa sjevera Kosova, koji je protive bruxelleskom sporazumu Beograda i Prištine.

"Želimo poslati poruku da naša snaga nije u tome što možemo primijeniti silu i moć, već da ljude uvjerimo da je ovo jedino moguće i jedino realno rješenje koje osigurava napredak za zemlju i drugačiju budućnost za njezine građane", rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta vojnoj zračnoj luci u Batajnici. Vučić je i u nedjelju, najavljujući posjet Srbima na Kosovu, naglasio kako Srbija "ima brojne mehanizme za implementaciju bruxelleskog sporazuma, ali to želi učiniti u dogovoru s legitimnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije".

Vučić je najavio da će 12. svibnja posjetiti Kosovo i s kosovskim Srbima razgovarati o provođenju bruxelleskog sporazuma, a prije toga će sredinom ovog tjedna biti održan i sastanak u Beogradu.On je ranije rekao kako mu je "savjest mirna i da se ne boji suda svog naroda, ma kakve planove imaju za njegov doček na Kosovu, pa makar ga gađali rajčicom, jajima ili kamenjem".

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova najavili su za 10. svibnja u Beogradu prosvjedni skup nazvan "Ostajemo u Srbiji", čiji je početak predviđen u 12,44 sati, što je simbolično povezano s Rezolucijom 1244 UN-a o Kosovu iz 1999. godine. Prosvjed je najavljen kao nestranački i na njemu neće govoriti stranački čelnici već, kako je najavljeno, "građani Kosova, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i javne ličnosti". Organizatori su pozvali sve sudionike da "prosvjedom pomognu srpskom narodu da izrazi svoju želju za ostankom u Srbiji".