c S
Dnevne novosti

TIH: loša poslovna klima razlog visoke percepcije korupcije

08.05.2013 07:14 ZAGREB, 7. svibnja 2013.(Hina),Transparency International Hrvatska (TIH) ocijeno je kako podatak da je Hrvatska u samom europskom vrhu po percepciji korupcije u gospodarstvu govori o lošoj poslovnoj klimi i antipoduzetničkom raspoloženju zbog čega se investitori suočavaju sa slučajevima korupcije i mita.

"Premda se radi o percepciji, dojmu, svi smo svjesni da poslovna klima u Hrvatskoj nije dobra. Radi se o refleksiji razmišljanja poslovnog svijeta koji u Hrvatskoj teško ostvaruje investicije i realizira projekte", rekao je predsjednik TIH-a Nikola Kristić. Najnovije istraživanje tvrtke Ernst & Young pokazalo je da je po percepciji korupcije u gospodarstvu neslavna rekorderka u Europi Slovenija, a odmah iza nje je Hrvatska gdje je čak 90 posto menadžera odgovorilo da je praksa korupcije i mita uobičajena.

Kristić upozorava kako korupcija u Hrvatskoj jest problem, ali su teškoće vezane i za administraciju i birokraciju koje otežavaju investiranje, nepogoduju ulaganjima i gomilaju prepreke koje treba savladati prije samog ulaganja. "U takvoj klimi pojavljuju se situacije u kojoj se pojedini investitori suočavaju s korupcijom i traženjem mita", rekao je Kristić Hini. Primjetio je da primjer Slovenije, koja je na prvom mjestu po percepciji korupcije u gospodarstvu, pokazuje trend da kod novih članica Europske unije nakon početnog napretka dolazi do pogoršanja u percepciji korupcije.

"Hrvatska je morala ispuniti razne uvjete prije ulaska u EU, ali je činjenica da u njihovoj provedbi nismo dobri, zbog čega se to reflektira kroz percepciju prvenstveno poslovnog svijeta, a to je veliki uteg ovoj vladi i gospodarstvu", rekao je Kristić. Kazao je kako je po istraživanjima TIH-a korupcija u Hrvatskoj u blagom padu, ali je opća ocjena još uvijek daleko od pozitivne.

Po studiji tvrtke Ernst & Young korupcija je najmanje raširena u Švicarskoj, gdje je tek 10 posto ispitanika ocijenilo da je mito i korupcija uobičajena praksa u gospodarstvu te zemlje. Europski prosjek je 39 posto. Od zemalja u okruženju po percepciji korupcije u gospodarstvu bolje plasirane od Hrvatske su Grčka i Slovačka (84 posto), Srbija (83 posto), Mađarska (70 posto), Italija (60 posto), Poljska (59 posto) i Austrija (46 posto).