c S
Dnevne novosti

EU: dogovor o nastavku pregovora o proračunu

08.05.2013 07:10 BRUXELLES, 7. svibnja 2013.Hina, Čelnici europskih institucija dogovorili su se da će se pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) voditi istodobno s pregovorima o rebalansku proračuna za ovu godinu, oko kojeg se vodi bitka između zemalja članica i Europskog parlamenta.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i irski premijer Enda Kenny, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a sastali su se u ponedeljak navečer i uspjeli postići dogovor koji otvara put da se okončaju važni pregovori o proračunu, koji su već neko vrijeme u potpunom zastoju. Europski parlament nije pristajao pregovarati o Višegodišnjem financijskom okviru dok zemlje članice ne odobre rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 11,2 milijarde eura kako bi se platili zaostali računi koji proizlaze iz ranije preuzetih obveza.

Proračun za ovu godinu izglasan je u prosincu prošle godine u visini od 133 milijarde. Prihvati li se prijedlog Komisije da ga se poveća za 11,2 milijarde eura, to bi predstavljalo povećanje od 8,4 posto i to bi bio dosad najveći godišnji proračun u povijesti. Iznos od 11,2 milijarde najveći je mogući iznos koji je Komisija mogla predložiti bez mijenjanja sedmogodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2007.-2013. Za promjenu sedmogodišnjeg proračunskog okvira potrebna je suglasnost svih članica, što je nemoguća misija u ovim okolnostima. Tolikom povećanju proračuna usprotivilo se nekoliko zemalja - Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija, Austrija, Finska, Danska i Švedska.

Irsko je predsjedništvo u ponedjeljak predložilo da se prva tranša u iznosu od 7,3 milijarde eura stavi na glasovanje Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) već sljedeći tjedan 14. svibnja, a da će se o drugoj tranši u iznosu od 3,9 milijardi eura, koliko nedostaje do 11,2 milijarde nastojati do jeseni postići dogovor sa zemljama članicama. Ako taj prijedlog ne dobije kvalificiranu većinu u Vijeću, Parlament prijeti da će zamrznuti pregovore o VFO-u. Prema pravilima EU-a o godišnjim proračunima u Vijeću se odlučuje kvalificiranom većinom, dok se oko višegodišnjeg proračunskog okvira mora postići konsenzus svih zemalja članica.

Pregovori o sedmogodišnjem proračunu za razdoblje 2014-2020. između triju institucija tzv. trijalog u koji su uključeni Komisija, Vijeća i Parlament, započet će 13. svibnja na temelju dogovora koji je na summitu u veljači postiglo Europsko vijeće, odnosno čelnici država članica. Čelnici EU-a dogovorili su u veljači nakon teških pregovora višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014.-2020. u iznosu od 960 milijardi eura. Europski parlament je 13. ožujka izglasao rezoluciju u kojoj nije doveo u pitanje gornji iznos dogovoren na razini šefova država ili vlada, ali je zatražio bitne promjene u strukturi proračuna, veću fleksibilnost između proračunskih stavki i mogućnost revizije negdje u sredini sljedećeg proračunskog razdoblja.

Vijeće i Parlament moraju stoga krenuti u pregovore kako bi se višegodišnji proračunski okvir konačno izglasao u EP-u i potvrdio u Vijeću EU-a do kraja irskog predsjedništva. Eventualni neuspjeh u pregovorima o VFO-u do kraja prvog polugodišta mogao bi izazvati velike probleme u funkcioniranju EU-a, jer je već sada ostalo premalo vremena da se izglasaju provedbeni akti, koji bi trebali biti doneseni do kraja godine. Primjerice, već je sada poznato da se svi elementi Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće programsko razdoblje neće moći početi provoditi od 1. siječnja sljedeće godine jer će se dio njih početi provoditi godinu dana kasnije.